latinica  ћирилица
07/07/2015 |  20:29 | Autor: RTRS

I Foča ima piramide i to one pješčane (VIDEO)

Pješčane piramide jedna od najljepših prirodnih atrakcija Republike Srpske i u ovom dijelu Evrope smještene su na dvanaestom kilometru od Foče prema Miljevini u naseljima Šljivik i Daničići. Slične su onima u Koloradu, italijanskim Dolomitima i Đavoljoj Varoši u Srbiji.

Pješčane piramide ili urve kako ih mještani zovu nastale su prije 200 godina. Zbog lošeg puta ovo čudo prirode skriveno je od očiju javnosti.

U Šljiviku i Daničićima mjestima između Miljevine i Kozje Luke priroda je podigla čudesne figure visoke i do 20 metara. Stručnjaci su ustanovili da su nastajale decenijama – erozijom tla i pod uticajem mrazeva, vrućina, kiša i vjetrova.

- Geolozi kažu da je podloga na ovim lokalitetima čvršća,a da je ovdje zemlja rastresita pa otuda i kažu pješčane piramide, istakla je Ljeposava Đajić, direktorka Turističke organizacije Foča.

U stvaranju fenomena, priroda je na ovom području bila izdašna. Mještani su u šumskom potoku otkrili i džinovsku kamenu loptu. Mitar Ćuskić se sjeća da mu je još dok je bio čoban zatrpana zemljom raspirivala znatiželju.

Loš put i nebriga za ovu prirodnu atrakciju razlozi su što nije i turistička. Mještani – kažu posjetilaca ima, a da je uređen kompleks bilo bi ih i više, kao u Đavoljoj varoši u Srbiji.

U Šljiviku starim putem Foča-Kalinovik-Sarajevo samo jedna tabla ukazuje da je ovdje prirodno remek djelo svjetskog glasa.

Hoće li uskoro postati i turistička atrakcija?