latinica  ћирилица
08/07/2015 |  08:57 | Autor: Blic

Sibir: Pronađena mumija djeteta nepoznate arktičke civilizacije

Ostaci “mumije” djeteta ili tinejdžera iz 12. ili 13. vijeka nove ere nađeni su na srednjovjekovnom arheološkom nalazištu u Rusiji, nedaleko od Saleharda.
Mumija djeteta pronađena u Sibiru - Foto: blic.rs
Mumija djeteta pronađena u SibiruFoto: blic.rs

“Mumija” u čauri od brezove kore pronađena je na nalazištu nekadašnjeg sela koje je pripadalo misterioznoj arktičkoj civilizaciji. Vjeruje se da je nalazište, udaljeno 29 kilometara od Arktičkog polarnog kruga, srednjevjekovna nekropola, u kojoj je sahranjeno nekoliko ljudi, na način jedinstven u Tjumenjskoj oblasti.

Prema riječima stručnjaka, čini se da su tijela prirodno mumificirana u permafrostu: zbog toga što su bila obavijena listićima bakra i usljed niske temperature.
 Arheolozi su sada uklonili i posljednje tijelo otkriveno u pjeskovitoj zemlji, koja je smrznuta samo tokom jednog dijela godine, pri čemu je riječ o prvim ljudskim ostacima nađenim poslije 2002.
 Ostaci, koji se čuvaju u specijalnom zamrzivaču u Muzeju Šimanovski, u Salehardu, treba da budu analizirani sljedeće nedjelje.
 Čaura od brezove kore dugačka je oko 1,3 metra i široka oko 30 centimetara, a prva analiza pokazuje da ispod nje ima metala. Stručnjaci su uvjereni da je tijelo unutar čaure mumificirano baš kao i ostala nađena u nalazištu.

Aleksander Gusev iz Centra za istraživanje arktičke Rusije, koji je vodio istraživanje, izjavio je za “Siberian Times” da čaura od brezove kore prati konture ljudskog tijela.

 “Ako mumija zaista postoji, glava i lobanja su vjerovatno u dobrom stanju. Mislimo da je u pitanju dijete, možda tinejdžer”, kaže ovaj stručnjak i najavljuje povratak u Salehard 15. jula, kada će i otvoriti “kokon”.

Mumija je otkrivena na mjestu srednjovjekovne nekropole Zeleni Јar, koja je zapanjila naučnike zbog blizine Arktičkom polarnom krugu.
 

Arheolozi su na tom mjestu ranije pronašli 34 plitka groba i 11 tijela s razbijenim lobanjama ili bez njih.

Pronađeno je pet mumija uvijenih u bakar i brižljivo prekrivenih krznom losa, dabra, medvjeda i žderavca. Među njima je bila i jedna djevojčica, sa bakrenom maskom na licu.


Troje muške djece, takođe prekrivene maskama od bakra i obavijene sa četiri ili pet bakrenih kolutova, i crvenokosi muškarac, prekriven bakrom od grudi do stopala i sahranjen sa gvozdenom sjekirom, granama četinara i bronzanom šnalom sa figurom medvjeda, takođe su nađeni u nalazištu.