latinica  ћирилица
08/07/2015 |  10:41 | Autor: Agencije

Neprijatelji savršenog tena

Koža je naš najveći organ i neophodno je održavati je hidriranom i hraniti je onim što voli. Zbog nekih namirnica koje unosimo svakog dana ona će se buniti i „uzvratiti“ aknama, osipom ili pigmentacijom, upozoravaju stručnjaci.
Njega kože (Foto: rg-cell.com) -
Njega kože (Foto: rg-cell.com)

Dermatolog Kiran Lohija iz Nju Delhija poručuje da, ukoliko želimo da imamo lijep ten, treba da izbjegavamo određene namirnice. Među glavnim neprijateljima savršene kože su šećer, mlijeko i bijelo brašno.

„Većina ljudi vjeruje da je mlijeko odlično za naše tijelo, ali mlijeko, kao i sir, jogurt i sladoled su puni hormona“, tvrdi Lohija.

Zbog toga nam mliječni proizvodi čine više štete nego koristi, objašnjava ovaj dermatolog. Akne i pigmentacija kože lako se mogu pojaviti zbog hormonskog disbalansa, a ako konzumiramo proizvode koji sadrže hormone problem će se pogoršati.

Gotovo svi dermatolozi svojim će pacijentima savjetovati da prestanu da konzumiraju mliječne proizvode, odnosno da pokušaju da količinu takvih namirnica u svojoj svakodnevnoj ishrani svedu na minimum.

Svima onima koji se brinu da će na ovaj način njihov organizam ostati bez dovoljno kalcijuma, Lohija poručuje da ove važne materije spanać ima više nego mlijeko.

Poznato je da šećer uzrokuje glikolizaciju važnih proteina u koži, a to dovodi do nastanka i produbljivanja bora, jer tokom tog procesa važni proteini postaju „neaktivni“.

Bijelo brašno i kukuruzni skrob prisutni su u hljebu, tjesteninama i mnogim drugim namirnicama, najčešće niske hranljive, ali visoke kalorijske vrijednosti.

„Takva hrana izaziva nagli porast insulina i hormona stresa. Upravo stres dovodi do pojave bubuljica na koži, a kako biste to izbjegli u najvećoj mjeri, izbacite iz ishrane namirnice od bijelog brašna i kukuruznog skroba“, poručuje Lohina, piše portal TOI.