latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:46 | Autor: Agencije

Hrana koja ljeti štiti vašu kožu od sunca

Većina nas tokom ljeta uz, naravno, redovno korišćenje kreme sa zaštitnim faktorom, od sunca se štiti i šeširom, širokom odjećom i sunčanim naočalama, ali može se zaštiti i konzumacijom određene hrane.
Hrana kao zaštitni faktor  (Foto:vitkiguman.com) - Foto: ilustracija
Hrana kao zaštitni faktor (Foto:vitkiguman.com)Foto: ilustracija

Maslinovo ulje

Zahvaljujući visokim količinama vitamina E i polifenolima, dnevna konzumacija nezagrijanog maslinovog ulja može štititi vašu kožu. Brojne studije su pokazale da vitamin E može umanjiti posljedice oksidacijskog stresa te smanjiti posljedice štetnog UV zračenja. Zato ljeti svakako dodajte kašiku maslinovog ulja u salatu ili u skuvano povrće. Јelo će biti ukusnije, ali i zdravije.

Orasi

Poznato je da ova namirnica sadrži zdrave omega-3 masti, ali orasi štite i vašu kožu od sunca. Orasi pomažu stanicama u vanjskom sloju kože u borbi protiv štetnih UV zračenja, sprječavajući propadanje ćelija.

Јabuke

U poređenju s drugim voćem, jabuke imaju najveću koncentraciju polifenola, biljnih spojeva koji pomažu regulisati upale, smanjuju oksidacijski stres i pomažu imunološki sustav.

Čaj i kafa

Ovi omiljeni napici takođe su prepuni polifenola koji blagotvorno djeluju na vašu kožu. Nedavno istraživanje u Јapanu je pokazalo da svakodnevno pijenje kafe usporava starenje kože i nastanak pjega.

Crno vino

Iako mnogi koji su na dijetama izbjegavaju crno vino zbog većih količina kalorija i šećera, ovo piće ima visok sadržaj polifenola. Ako pijete 2 do 3 čaše crnog vina, unosite dodatne količine antioksidansa.

Brokula

Brokula je takođe bogata polifenolom. Odlična je u borbi protiv upala i čak pomaže u borbi protiv raka. Osim toga, aktivira obrambeni sistem naše kože kada smo izloženi UV zračenju.

Bosiljak

Bosiljak konzumirajte što više ljeti. Ova začinska biljka sadrži antioksidans zeaksantin koji pomaže pri filtriranju UV zračenja iz mrežnice štiteći tako vid.