latinica  ћирилица
08/07/2015 |  15:49 | Autor: Agencije

SZO za veće poreze na duvan

Više bi vlada trebalo povećati porez na duvanske proizvode, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija, upozorivši da će, ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mjere, broj umrlih od posljedica bolesti povezanih s pušenjem do 2030. porasti na 8 miliona.
Cigarete (ilustracija) -
Cigarete (ilustracija)

U izvještaju pod nazivom "Global Tabacco Epidemic 2015" SZO izvještava da u svijetu svakih 6 sekundi od bolesti koje se povezuju s uživanjem duvanskih proizvoda umre jedna osoba, što je oko 6 miliona godišnje, a to je više nego što ih smrtno strada od posljedica AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno.

Brojne zemlje u svijetu imaju izuzetno niske poreze na duvanske proizvode, a u nekima porezi i ne postoje, izvještava organizacija. Trenutno samo u 33 zemlje članice SZO porez na duvanske proizvode iznosi 75% ukupne prodajne cijene, što je preporuka te UN-ove zdravstvene organizacije.

- Povećanje poreza na duvanske proizvode jedan je od najefikasnijih načina da se smanji njihova prodaja u svijetu što rezultuje manjim brojem pušača, manjim brojem oboljelih, ali i uštedom - rekla je direktorka SZO Margaret Čen.

Pušenje je jedan od četiri glavna faktora rizika za razvoj bolesti poput karcinoma, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i bolesti pluća. 2012. pomenute bolesti su ubile 16 miliona ljudi mlađih od 70 godina, od kojih je 80% iz siromašnih zemalja.

Daglas Betčer, stručnjak SZO za prevenciju nezaraznih bolesti, rekao je da su Kina i Francuska dokaz kako povećanje poreza na duvanske proizvode smanjuje njihovu prodaju, istovremeno pomažući ljudima da odluče prestati pušiti. U Francuskoj je, po podacima SZO, nakon takve odluke donesene početkom devedesetih godina broj oboljelih od raka pluća značajno smanjen.

Komentarišući izvještaj SZO, predsjednik Fondacije Lang, Hose Luis Kastro rekao je da je poruka te institucije vrlo jasna.

- Izvještaj samo potvrđuje činjenicu da oglušivanje vlada na pozive da povećaju porez na duvanske proizvode bez sumnje vodi do brojnih preuranjenih smrti i bolesti, naročito u zemljama s niskim i srednjim prihodom u kojima je, zbog pristupačne cijene cigareta, broj pušača izuzetno velik - rekao je on.