latinica  ћирилица
09/07/2015 |  19:55 | Autor: Blic

Tesla najavio pametne telefone prije gotovo 100 godina

U intervjuu američkom novinaru DŽonu B. Kenediju, Tesla je 1926. godine, takoreći, predvidio pojavu pametnog telefona.
Nikola Tesla (ilustracija) -
Nikola Tesla (ilustracija)

- Ako se bežični prenos signala primjeni na savršen način, cijeli svijet će se pretvoriti u ogroman mozak, što zapravo i jeste, obzirom na to da su sve stvari čestice jedne stvarne i ritmične cjeline. Moći ćemo da komuniciramo jedni s drugima u trenutku, nezavisno od udaljenosti. Ne samo to, posredstvom televizije i telefonije moći ćemo da se čujemo i vidimo tako savršeno kao da stojimo oči u oči, uprkos hiljadama kilometara koji nas dijele; instrumenti pomoću kojih ćemo to moći da uradimo biće zapanjujuće jednostavni u poređenju s današnjim telefonom. Čovjek će moći da ga nosi u jednom od džepova prsluka - rekao je Tesla 1926. godine.

U istom intervjuu Tesla je predvidio da će muškarci u budućnosti postati inferiorni u odnosu na žene.

- Ta bitka žena za polnu ravnopravnost završiće se novim rodnim poretkom, u kome će žene biti superiorne. Ono što će potvrditi njihovu ravnopravnost, a kasnije i superiornost, neće biti puko fizičko imitiranje muškaraca, već buđenje ženskog intelekta - rekao je on tada.

Nikola Tesla je možda najpoznatiji kao tvorac sistema za snabdjevanje naizmjeničnom strujom. Naučnik, koji je stekao svjetsku slavu, govorio je osam jezika, imao je fotografsko pamćenje i za života je prijavio 300 patenata.

Kompanija za proizvodnju šasija i automobila na električni pogon "Tesla motors" Ilona Maska dobila je ime po srpsko-američkom naučniku, a Lari Pejdž, jedan od osnivača pretraživača "Gugl", tvrdi da mu je Tesla poslužio kao inspiracija.