latinica  ћирилица
10/07/2015 |  11:22 | Autor: SRNA

Mladi i raskalašni kineski tajkuni poslati na prevaspitavanje!

Kineski lider Hi Đinping naredio je da mladi i raskalašni bogataši nauče koliko je vrijedan novac, pa su poslati na kurs društvene odgovornosti, a zaprijećeno im je kaznama ako se tamo ne pojave.
Kineski milioner (ilustracija) -
Kineski milioner (ilustracija)

 Društvene mreže u Kini "zatrpane" su fotografijama mladih bogataša sa najbizarnijim sklonostima.

Njihovi psi i mačke nose zlatne "Epl" satove, a oni razbijaju skupe automobile kao da su igračke.

Hvale se fotografijama bankovnih izvoda i skrivaju se iza moćnih roditelja kada se nađu u problemima sa zakonom.

Oni su kineski "fuerdai", što znači - bogata druga generacija, a sve je više onih koji se boje da je njihov način života izmakao kontroli.

Ti bogati, mladi ljudi najčešće su poslovni investitori ili uopšte nemaju posao, dok su njihovi roditelji bogati kineski biznismeni ili političari.

Zbog razvoja društvenih mreža u Kini na kojima se sve više bogatih hvali svojim novcem, javnost je počela da "gubi živce".

Najžešće kritike izazvao je 2013. godine niz skandala, koji su usmjerili pažnju javnosti na ponašanje "fuerdaija".

List "Šangaj dejli" pisao je o njihovim seksualnim zabavama u gradu Sanya u provinciji Hainan, na kojima nije nedostajalo droge.

Guo Meimei /23/ mnogi smatraju kraljicom "fuerdaija", a drugi bogataški sin Čen Јuny optužio je za prostituciju.

Ona je odgovorila objavljivanjem fotografije milionskih uloga u kasinu i objasnila da je prebogata da bi se prostituisala.

Onda joj je Čen odgovorio objavljivanjem fotografije svog bankovnog izvoda na kojem se vidi da na računu ima milijarde.

Guo je prošle godine uhapšena zbog zločina u vezi sa kockanjem, a policajcima je priznala da je primala novac u zamjenu za seks. Lagala je da radi za Crveni krst, od čega se ta organizacija javno ogradila.

Ubrzo se pojavila nova "kraljica fuerdaija" Hang Điale, koja je na društvenim mrežama objavila nekoliko fotografija privatnog aviona i zabave sa glamuroznim prijateljicama.

Ona bogatstvo duguje svom ocu Hang Јunu, tajkunu koji se bavi elektrotehnikom i nekretninama.

Za jedan od najvećih incidenata zaslužan je Ling Gu, sin funkcionera kineske vlade, koji je razbio svoj "ferari 458 spajder". On je poginuo u toj nesreći, a tri suputnice su teško povrijeđene.

Јavnost je razbjesnilo saznanje da su saputnice u automobilu bile - potpuno gole.

Јoš nekoliko saobraćajnih nesreća mladih bogataša razbjesnilo je Kineze, posebno jer je policija skrivala da je riječ o razmaženim "tatinim sinovima", objašnjavajući da su mladići nezaposleni, iako su vozili "lambordžinije" i "ferarije".

Kineski predsjednik, napokon, izgubio je strpljenje, pa je organizaciji koja se bavi nepolitičkom elitom naredio da edukuje mlade "poslovnjake", posebno one mlađe generacije, o tome otkud dolazi njihov novac i kako treba da se ponašaju.

Oni znaju samo da su bogati, ali nemaju pojma otkud dolazi novac. Znaju da se hvale bogatstvom, a ne znaju kako da ga zarade, poručili su iz te organizacije.

Sedamdeset potomaka bogataških porodica poslato je na trening društvene odgovornosti i patriotizma u provinciju Fudžijan. Prosječna starost tih bogataša je 27 godina.