latinica  ћирилица
10/07/2015 |  17:50 | Autor: TANЈUG

Bend starica hit u Јapanu (VIDEO)

Pjevaju i plešu i šale se da "kucaju na vrata raja" - prosjek godina im je 84, ali one su nova pop atrakcija u Јapanu.
Bend starica iz Јapana - Foto: Screenshot/YouTube
Bend starica iz ЈapanaFoto: Screenshot/YouTube

Porijeklom sa južnog ostrva Kohama, u arhipelagu Okinava, ove raspjevane bakice, članice grupe KBG84, kao aluzija na superpopularni tinejdžerski bend AKB48, osvojile su publiku pjesmom "Hajde pleši, ostrvo Kohama" koja je postala instant hit.

Njihov uspjeh ih je, kako kažu, vrlo iznenadio, posebno kada su čule da su rasprodale turneju u Јapanu i da ih nazivaju novim "idolima".

- Mislila sam da se riječ 'idol' odnosi na osobu koja je imala dug život i kuca na vrata raja, rekla je jedna od 33 članice benda, 92-godišnja Tomi Menaka.

- Drago mi je da nas tako zovu od kada sam saznala da taj izraz zapravo znači umjetnik", dodala je uz osmjeh ova starica koja kao i njene drugarice nastupa u tradicionalnom, šarenom kimonu.

Prije nego što izađe na scenu obavezno odloži štap: - Noge mi više ne klecaju. Najsrećnija sam kada pjevamo.

Menaka ima ulogu "frontmena" grupe. Objašnjava da kondiciju održava svakodnevnim obavljanjem kućnih poslova, a da ne haje previše za zdravu hranu.

- Volim meso i slatkiše", priznaje vremešna pjevačica, dodajući da je "tajna" njenog lijepog izgleda u tome što "uvijek sjedi u hladu kada su napolju velike vrućine.

- Moram da brinem o svojoj koži. Јoš uvijek sam mlada duhom!, ističe ona.

Njena drugarica Hideko Kedamori (86) navodi da su sve one u "odličnoj formi".

Članice KBG84 su svjesne svoje popularnosti.

- Osjećamo se kao zvijezde u Tokiju. Svi su u publici imali širok osmjeh koji nam je davao energiju da još bolje pjevamo. Blagoslovene smo što smo rođene na Kohami. Naše pjesme govore o našem ostrvu i prirodi, kitovima i delfinima, objasnila je Kedamori.

- Kada su se po završetku nastupa gledaoci rukovali s nama, znala sam da smo uspjele!, navela je ona.

Grupa je osnovana na inicijativu muzičara Kikua Cučide, koji je proveo više od 20 godina na Kohami, ostrvu od 600 stanovnika na krajnjem jugu Јapana.