latinica  ћирилица
13/07/2015 |  12:44 | Autor: Jutarnji list

Za 15 godina Zemlja će ući u malo ledeno doba

Ako je vjerovati predviđanjima naučnika s britanskog Univerziteta u Nortumbriji, Zemlja će za 15 godina ući u mini ledeno doba, koje će karakterisati ekstremno hladne zime, a trajaće 11 godina.

Stručnjaci su do ovakve tvrdnje došli na osnovu novog modela Sunčeve aktivnosti za koji kažu da generiše prilično tačna i precizna predviđanja.

Kretanja fluida unutar Sunca, za koje se tvrdi da stvaraju 11-godišnje meteo cikluse, navodno će biti takva da će dovesti do dramatičnog sunovrata temperatura zraka tokom 2030-ih godina. Solarna aktivnost će, tvrdi profesorka Valentina Žarkova, opasti za čak 60 odsto s obzirom da će dva fluidna talasa faktički poništiti jedan drugog.

Žarkova je održala prezentaciju o svojim smjelim tvrdnjama na astronomskoj konvenciji u Velsu, a okupljenima je iznijela tezu da će tokom navodno predstojećeg globalnog zahlađenja klimatski uslovi biti uporedivi s velikim hladnoćama s kraja 17. vijeka.

- U ciklusu od 2030. do otprilike 2040. godine dva fluidna talasa biće doslovno jedan nasuprot drugom - vrhunac će im biti u isto vrijeme, ali na različitim hemisferama Sunca - pojasnila je i rekla da će interakcija dva talasa biti takva da će dovesti do njihovog međusobnog poništenja.

- Predviđamo da će to dovesti do Maunderova minimuma - dodala je Žarkova.

Edvard Valter Maunder bio je engleski astronom koji je, između ostalog, utvrdio da se između 1645. i 1715. godine pojavljivalo vrlo malo Sunčevih pjega (oko 50 pjega u 30 godina) i da je bilo malo opažanja polarne svjetlosti (Maunderov minimum) što je u Evropi bilo popraćeno tzv. malim ledenim dobom.

U to se vrijeme, na primjer, redovno ledila Temza koju je bilo moguće prelaziti pješke. Žarkova spominje da bi se slično moglo ponoviti i u mini ledenom dobu čiji početak najavljuje za 2030. godinu.

Ova naučnica tvrdi da je model na temelju kojeg iznosi predviđanja dosad pokazao 97-odstotnu preciznost.