latinica  ћирилица
14/07/2015 |  08:04 | Autor: B92

Turiste napao medvjed, moraju da plate 1.100 evra

Češki turisti koje je polarni medvjed napao prošle godine u Norveškoj moraju da plate kaznu od 1.100 evra zato što je medvjed tom prilikom ustrijeljen.

Kako se navodi, šestočlanu grupu čeških turista prošle godine je napao polarni medvjed na Špicberškim ostrvima, najsjevernijoj teritoriji Norveške.

- Prema zakonu o zaštiti životne sredine svako ko putuje van naseljenih područja dužan je da zna kakve mjere mora da preduzme da izbjegne napad polarnog medvjeda i da izbjegne opasnost da medvjed bude povrijeđen ili ubijen - stoji na sajtu guvernera Svalbarda, odnosno arhipelaga Špicberg objašnjenje zašto su Česi kažnjeni.

Guverner je naredio da češki turisti moraju da plate kaznu zato što se uopšte nisu brinuli da preduzmu sve obavezne preventivne mjere koje bi spriječile medvjeda da prodre u njihov logor, a specijalni plot nije bio postavljen kako treba.

Grupa Čeha je u martu došla na arhipelag da posmatraju pomračenje Sunca.

Omanji polarni medvjed rano ujutru ušetao je u kamp dok su turisti spavali, poderao jedan šator, napao jednog od turista i nanio mu lakše povrede.

- Čuli smo viku "medvjede, medvjed", izletjeli smo iz šatora i vidjeli kako bijela čupava lopta nešto vuče. Ispalili smo nekoliko hitaca i medvjed je pobjegao - rekao je tada češkim medijima vođa grupe Јan Štoviček.

Medvjeda koga su Česi teško povrijedili na kraju su morali da ustrijele spasioci koje je grupa pozvala a norveška policija je povela istragu i zaključila da su Česi lakomisleno skrivili smrt polarnog medvjeda i vođa ekspedicije Јan Štoviček osuđen je da plati kaznu 1.100 evra.