latinica  ћирилица
14/07/2015 |  08:24 | Autor: Večernje novosti

Hrana koja ublažava bolove

Ako se poslije dugog sjedenja osjećate "zarđalo" i ukočeno, a čim duže hodate imate bolove u zglobovima, promijenite način ishrane i biće vam bolje!
Riba - Foto: ilustracija
RibaFoto: ilustracija

Obogatite jelovnik ribama i crvenim voćem, začinite čorbice i jela od mesa kurkumom, savjetuju nutricionisti.

Riba "podmazuje" zglobove

Morski plodovi i ribe, naročito one masne, odlični su izvori omega 3 masnih kiselina, DHA i EPA koje sprečavaju pojavu upale i bolove u zglobovima. Dovoljno je da tokom nedjelje pojedete dvije masne ribe (losos, skuša...), pa da organizmu obezbijedite ove važne sastojke. Osim u ribama, omega 3 masnih kiselina ima i u orasima, hladno cijeđenom maslinovom ulju, uljanoj repici, jajima.

Crveno voće sprečava upale

Zahvaljujući jakom protivupalnom dejstvu, jagode, trešnje, ribizle, dudinje, kao i borovnice i crno grožđe, najbolji su saveznici protiv bolova u zglobovima. Bogato antioksidantima (polifenolima, vitaminom C i E, beta karotenom), ovo voće sprečava oksidaciju ćelija koja prati upalne procese. Da bi se ublažili bolovi, trebalo bi pojesti 45 trešanja, 400 g crnog grožđa nedjeljno, ili šaku crvenog voća dnevno.

Kurkuma za bolju pokretljivost

Brojna istraživanja potvrdila su da polifenol kurkumin sadržan u omiljenom indijskom začinu, efikasno blokira citokine, supstance koje podstiču nastanak upala. Dokazano je da kod osoba koje pate od reumatoidnog artritisa kurkuma poboljšava pokretljivost zglobova. Preporučena dnevna doza je 375 mg kurkumina dnevno, ili 1 kašičica kurkuma začina. Za bolju pokretljivost preporučuje se i konzumiranje đumbira i crvenog bibera.