latinica  ћирилица
14/07/2015 |  08:30 | Autor: Večernje novosti

Bebe uče i dok spavaju

Bebe neprekidno primaju informacije iz spoljneg svijeta i uče već od prvog dana života, tvrde istraživači.

Tek rođene bebe mogu da spavaju i osamnaest sati u kontinuitetu, ali suprotno uvreženom mišljenju njihov san nije pasivan, naglašavaju stručnjaci sa univerziteta Konektikat. One neprekidno primaju informacije iz spoljneg svijeta i uče već od prvog dana života, tvrde istraživači.

Svoju tvrdnju dokazali su na krajnje jednostavan način. Istraživanje su zasnovali na puštanju određenog tona, a odmah zatim puštali su nježni dašak vjetra na bebine kapke. Nakon 20 minuta testiranja, 24 bebe od 26 koliko ih je obuhvaćeno eksperimentom, povezivale su ton sa daškom, pokazujući to jačim stiskanjem kapaka. Poslije izvjesnog vremena puštan je samo ton, ali su bebe i dalje stiskale kapke očekujući strujanje vazduha.

Bebe su snimane video kamerom, a male elektrode su bilježile njihovu bioelektričnu aktivnost. Rezultati su pokazali da su se određeni moždani talasi mijenjali za vrijeme testiranja reflektujući proces memorisanja i učenja. Naučnici su bili istinski iznenađeni činjenicom da bebe uče i dok spavaju.