latinica  ћирилица
14/07/2015 |  09:09 | Autor: 24sata.hr

Veličanstven projekat: "Uzgojio" crkvu od zelenila

Ljubav prema drveću i crkvama Beri Koks je odlučio objediniti u jednom projektu. Naime, on je od stabala na svojom predivnom posjedu sagradio jedinstvenu crkvu.
Životni projekat - "uzgojio" crkvu (Foto: Barry Cox/Tree Church) -
Životni projekat - "uzgojio" crkvu (Foto: Barry Cox/Tree Church)

- Išetao sam iz svoje kuće, pogledao vrt i pomislio - ovaj prostor treba crkvu. I tako je to počelo, opisao je početak svog projekta Beri Koks s Novog Zelanda.

- U aprilu 2011. godine raščistio sam prostor i napravio metalni okvir prema nekima od svojih omiljenih crkava koje proučavam decenijama - objasnio je.

Njegova crkva je smještena na zemljištu od 1,2 hektara. Klima, lokacija i tlo blizu Kembridža idealni su za uzgoj nekoliko vrsta stabala od kojih je "uzgojena" crkva. "Gradnja" crkve potrajala je pune četiri godine. Trajala bi i duže da nije bilo u pitanju presađivanje već relativno odraslih stabala.

Ona je otvorena u januaru ove godine, što Beri zapravo uopšte nije planirao. Crkvu je, kaže, napravio za "svoju dušu", ali  kada ga je rođak zamolio da mu dopusti da se u njoj vjenča, Beri je shvatio kako bi svoje zeleno remek-djelo mogao pretvoriti u posao.

Danas se crkva može iznajmiti za fotografiranje ili vjenčanje, a može se posjetiti i zbog molitve. U nju stane stotinjak ljudi, a u šator koji je podignut nedaleko od crkve još 60.

Naravno, svaka se od tih usluga naplaćuje, ali godine teškog rada i truda Berija Koksa to i zaslužuju.