latinica  ћирилица
15/07/2015 |  09:05 | Autor: Dnevnik.hr

Uhapšen jer je u vozu punio bateriju telefona

Јedan od najvećih problema vlasnika pametnih telefona jeste kratko trajanje baterije jer "surfanje" internetom, pregledanje videozapisa i igranje igara mogu jako brzo isprazniti bateriju pa se telefoni moraju puniti dva ili tri puta dnevno.
Ajfon - Foto: ilustracija
AjfonFoto: ilustracija

Prije nekoliko dana problema s baterijom na svom ajfonu imao je i Robin Li, 45-godišnji umjetnik iz Velike Britanije koji je mobilni telefon odlučio napuniti uključivši ga u električnu utičnicu u vozu. Uz te utičnice stoji upozorenje kako su one namijenjene samo za povezivanje uređaja za održavanje i čišćenje vozova te nisu namijenjene za javnu upotrebu jer bi povezivanjem s uređajima poput prenosnih računara moglo doći do oštećenja.

Li se nije obazirao na ta upozorenja te je tokom vožnje napunio mobitel – kada ga je primijetila pripadnica PCSO-a (riječ je o civilnim jedinicama s nekim policijskim ovlašćenjima koje su, između ostalog, zadužene za sigurnost u vozovima), rekla mu je da je ilegalno koristio utičnicu i prekršio zakon te je na sljedećoj stanici pozvala policiju koja ga je uhapsila.

Li je "poludio" zbog hapšenja rekavši kako zbog takve stvari nije trebao biti uhapšen i da je cijela situacija nevjerovatna i smiješna.

On je ubrzo pušten zbog prekršaja vezanog uz "korištenje utičnice bez odobrenja", ali je ponovo uhapšen zbog "neprihvatljivog ponašanja" prema policajcima.

Inače, prema britanskom zakonu o krađama iz 1968. godine, maksimalna kazna za ovakav prekršaj može iznositi i do pet godina zatvora, ali se Li ne treba bojati kazne jer protiv njega neće biti podignuta optužnica zbog korištenja utičnice.

Prošle nedjelje mediji su prenijeli vijest o 19-godišnjem Niku Silvestriju koji se, prije početka predstave na Brodveju, popeo na binu i uključio punjač za telefon u utičnicu.

Gledaoci su prvo mislili kako je i to dio predstave – pogotovo što je utičnica bila lažna i bila je dio koreografije, ali nakon što ga je obezbjeđenje izbacilo, ismijali su ovog mladića. Razlog zbog kojeg se popeo na binu bile su, kako je naknadno rekao medijima, djevojke koje su ga "zvale cijeli dan", a njemu je baterija pala na samo pet odsto.