latinica  ћирилица
15/07/2015 |  11:33 | Autor: B92

Lajbah će svirati i narodne pjesme S. Koreje

Kontroverzna slovenačka pop grupa Lajbah nastupiće u Sjevernoj Koreji, izjavio je organizator Morten Travik za Bi-Bi-Si.
"Lajbah" - Foto: Facebook
"Lajbah"Foto: Facebook

Travik je za 19. i 20. avgust ove godine ugovorio dva koncerta popularne grupe u Pjongjangu, na kojima bi trebalo da se pojavi oko 2.000 ljudi.

Program koncerta uključuje neke od najvećih hitova ovog benda nastale tokom njihove 35-godišnje karijere, kao i sjevernokorejske narodne pjesme.

Lajbah se do sada često nalazio na udaru kritike zbog dvoznačne upotrebe političkih i nacionalističkih simbola, ali njihovi obožavaoci navode da vojnička uniforma koju članovi benda nose predstavlja kritiku totalitarističke ideologije.

- Sjeverna Koreja predstavlja se na Zapadu kao najzatvorenija zemlja, ali ona je zapravo mnogo otvorenija ka svijetu nego što ljudi to misle - navodi Travik.

- I država i bend obično se u javnosti predstavljaju kao neki fašistički izgnanici, ali istina je da su najčešće pogrešno shvaćeni - dodao je.

Planirani nastupi, koji se poklapaju sa proslavom sedamdesete godišnjice oslobađanja korejskog poluostrva od kolonizacije Јapana, nikada ne bi bili mogući bez učešća Travika.

On redovno učestvuje u umjetničkoj i kulturnoj razmjeni sa ovom zemljom, a u posljednjih pet godina zadobio je veliko povjerenje korejske vlade.

- Građenje tog povjerenja bilo je vrlo važno za državu koja je toliko dugo bila odsječena od spoljašnjeg svijeta - ističe Travik.

Uprkos njihovoj reputaciji ekstremista, vlada Sjeverne Koreje nije se bavila podrobnim ispitivanjem svakog člana benda ponaosob jer im je Travik dao riječ da neće izazivati nikakve nemire za vrijeme nastupa.

- Obavijestio sam korejsku vladu o njihovoj reputaciji i uvjerio ih da će sve biti u redu. Da su zaista fašisti, zašto bi ih ih nedavno poljsko inistarstvo za kulturu pitalo da pjevaju partizanske pjesme u Varšavi tokom obilježavanja 70. godišnjice od ustanka protiv nacista? Poljska, koja je toliko stradala od njihove ruke sigurno ne bi napravila takvu grešku - kaže Travik.

- Uniforme možda jesu poslale pogrešnu poruku, ali je činjenica da Lajbah kao bend neprestano ispituje vladajuće savremene stavove - zaključio je.