latinica  ћирилица
17/07/2015 |  19:42 | Autor: Večernje novosti

Ulje noćurka usporava starenje

Ljekovita svojstva žutog noćurka poznavali su još Indijanci i koristili ga za ublažavanje kožnih bolesti, čireva i rana, ali i za liječenje astme, prehlade i gripa.
Noćurak (Foto: Shutterstock) -
Noćurak (Foto: Shutterstock)

Pola kilograma noćnog cvijeta, kako još ovu biljku zovu, daje više snage nego sto kilograma govedine, tvrde dobro upućeni! Zato se kuvani korijen noćurka u supi ili slanoj vodi preporučuje bolesnima i rekonvalescentima. Korijen može da se jede i svijež kao salata ili da se spremi u vidu turšije.

Ulje noćurka sadrži esencijalnu alfa linolensku kiselinu, koja hrani mozak, povoljno djeluje na nerve, štiti srce i krvne sudove. Osim toga, bogato je i gama linolenskom kiselinom koja reguliše sintezu i lučenje hormona i štiti ćelije od oštećenja i prijevremenog starenja. Noćurak se smatra najbogatijim izvorom ove kiseline, kao i biološki aktivnog vitamina E.

U fitoterapiji ulje noćurka se koristi kao čistač krvi i kao prirodni lijek za snižavanje nivoa holesterola i bolju cirkualciju jer spriječava zgrušavanje krvi i upalu vena. Pomaže i u liječenju hemoroida, a preporučuje se i osobama koje boluju od dijabetesa, pate od artritisa, gihta ili imaju menstrualne bolove i klimakterične tegobe. Preporučuje se i hiperaktivnoj djeci.