latinica  ћирилица
18/07/2015 |  17:23 | Autor: RTRS

Sljedeće godine počinje prodaja 3D štampanog automobila

3D štampani automobil mogao bi da se nađe na saobraćajnicama prije nego što očekujete. Kompanija "Lokal Motors" sa sjedištem u Feniksu planira da već sljedeće godine počne sa prodajom 3D štampanog automobila, nazvanog Strati.

Kompanija “Lokal Motors“ otkrila je planove za proizvodnju električnog automobila, za koji se nadaju da će biti ponuđen u prodaji već sljedeće godine.

Automobil će biti izrađivan prema zahtjevu kupca, na 3D printeru. Kupcima će biti ponuđena mogućnost da vozilo prilagode ličnim potrebama. Predstavnici kompanije kažu da će prva verzija automobila, koji će biti namijenjen isključivo za gradsku vožnju, koštati između 18.000 i 30.000 američkih dolara. Očekuje se da će verzija prilagođena vožnji na auto - putevima biti dostupna do kraja iduće godine.

Kompanija “Lokal Motors“ prošle godine predstavila je prvu verziju 3D štampanog automobila, nazvanog Strati, koji je ostao na nivou prototipa.

- Za nas je to bio veliki početak, jer smo dokazali da možemo štampati automobil, staviti ga u pogon i voziti oko kongresnog centra. Bili smo veoma zaposleni proteklih šest ili sedam mjeseci i sad smo spremni da ovaj model pustimo u proizvodnju, rekao je DŽon B. Rodžers junior, generalni direktor i ko – osnivač “Local Motors“.

U početku, predstavnici kompanije “Lokal Motors“ nadali su se da će proizvesti model za gradsku vožnju do kraja ove godine, ali je rok pomjeren za sljedeću. Dizajn automobila je rezultat konkursa, koji je kompanija postavila na Internet, a na kome su pravo učešća imali inženjeri, ali i oni koji se time bave iz hobija.

Pobjednik je Kevin Lo, inženjer iz Vankuvera u Vašingtonu, koji radi za kompaniju “Helvet Pakard“. Rodžers objašnjava tehniku proizvodnje: - - To je trodijelni proces. Počinjete sa digitalnim fajlom, koji stavljate u štampač i on štampa grubu verziju automobila. Zatim glodalicom dotjerujete željeni oblik automobila, na određenim mjestima. Zatim spajate dijelove, kao što su: motori, točkovi, kočnice i slične stvari i vozite automobil.

Karoseriju automobila i panele štampaju od karbonskih vlakana sa primjesama plastike, na mašini koja može stati u garažu.

- Ono što treba da uradite je da uzmete tečnost ili prah ili materijal u čvrstom stanju, koji onda pretvorite u tečnost ili prah i formirate ga tako da ga poslije možete uvećavati. Tako da u ovoj posebnoj vrsti proizvodnje, postupkom nadograđivanja, koristimo plastiku ojačanu karbonskim vlaknima, koju miješamo u ekstruderu. Zatim automobil, doslovno, štampamo tako što jedna mašina pomjera ekstruder oko zagrijanog kalupa, a vrelina štampača i vrelina kalupa drži materijal upravo na mjestu na kojem treba da bude. Zatim ga brzo ohladimo i on se vraća u čvrsto stanje, dodaje Rodžers.

Potrebno je oko 44 časa da se odštampa Strati. Zatim ga opremaju električnom automobilskom baterijom, motorom i sistemom amortizacije francuskog proizvođača automobila “Renoa“.

Kompanija se nada da će jednog dana imati desetine mini fabrika po cijeloj zemlji, koje će proizvoditi automobile po narudžbi. Prva postrojenja biće otvorena u Noksvilu, u Tenesiju, a prozvodnja će početi krajem ove godine.

Biće to dvosjed za gradsku vožnju, težine 816 kilograma, s maksimalnom brzinom od 40 kilometara na čas. Njegova prodajna cijena biće između 18.000 i 30.000 američkih dolara. Proizvođači kažu da bi njegov rok trajanja trebalo da bude najmanje 50 godina, a poslije toga može biti recikliran.