latinica  ћирилица
18/07/2015 |  17:32 | Autor: RTRS

Škola zidnog slikarstva u Lionu

Posljednjih godina mladim umjetnicima predstalja veliki izazov oslikavanje zidova zgrada u gradskim jezgrima. Ali to nije nimalo jednostavno kao što mnogi pretpostavljaju i postoji škola u Lionu kako bi ovi umjetnici postali pravi eksperti za zidno slikarstvo, uključujući i uličnu umjetnost i urbani dizajn.

U Lionu turisti moraju da budu oprezni da ne bi slučajno ušli u zid. Naime oko 1.200 kvadratnih metara zida nazvanog 'Le Mur Des Canuts' jeste primjer jednog od zidova pod zaštitom UNESKO-a.

Smatra se da je to najveća zidna slika, mural, u Evropi i prikazuje istoriju jednog dijela ovog francuskog grada.
Šetajući, turisti u ovom gradu mogu vidjeti na hiljade zidnih slika što je podstaklo jednu školu da obrazuje novu generaciju zidnih slikara i to upravo s namjenom oslikavanja vanjskih zidova zgrada.

Školu je 2012. osnovao CitéCréation i francuski umjetnik Emil Kol kako bi edukovali nove umjetnike zidnog slikarstva i urbanog načina dekoracije zgrada i gradskih sredina.

Škola je smještena u gradiću sedam kilometara južno od Liona i posjeduje dva radna prostora tako da studenti mogu da praktično primjenjuju sve ono što uče. Moraju da nauče i kako da rade u različitim uslovima i kako da rade u timu a da su ipak samostalni.

Moraju biti precizni u umjetničkoj tehnici “ Trompe l'oeil“ bukvalnog značenja trik za oko a u stvari riječ je o optičkoj iluziji koju u trodimenzionalnoj slici stvaraju ovi umjetnici. Sve to znači da učenici zaista moraju da se posvete i da budu perfektni u svemu od konstrukcije skele, nabavke boja do same izrade, kao što je poluzavršena žuta ruža.
Koliko je ova škola kompleksna potvrđuju i njeni studenti koji s divljenjem opisuju sve procese učenja.

Nakon što su prije tri godine postali polaznici škole zidnog slikarstva, studenti Ekolsite sada postaju i prvi diplomci. Oni su ukrasili neke ulice Liona a sada je i ostatak svijeta njihovo prazno platno za oslikavanje.