latinica  ћирилица
20/07/2015 |  15:41 | Autor: SRNA

Foča: Uspješno izvedena komplikovana operacija tumora (VIDEO)

Direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju u Minhenu i jedan od vodećih svjetskih hirurga Milomir Ninković uspješno je danas u Univezitetskoj bolnici u Foči izveo komlikovan operativni zahvat, otklonivši pacijentu iz Sremske Mitrovice tumor sa podlaktice.
Foča: Uspješno izvedena komplikovana operacija tumora - Foto: SRNA
Foča: Uspješno izvedena komplikovana operacija tumoraFoto: SRNA

Nakon pet pokušaja u Srbiji, dva u Sremskoj Mitrovici i tri na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, dvadesetogodišnjem Miloradu Sajiću u Foči je otklonjen urođeni hemangiom, koji je počeo da mu izjeda mišiće i kosti.

Profesor Ninković kaže da je operacija prošla u najboljem redu i da se pacijent osjeća dobro.

- Ovo je relativno rijedak i dosta komlikovan slučaj. Urođeni hemangiom se proširio od lakta do šake, između mišića, do kostiju, imao je ogroman volumen, ali je operacija prošla bez problema - kaže Ninković.

On objašnjava da mu se pacijent obratio nakon pet pokušaja operacije u Srbiji, te da su našli način da operaciju izvedu u Foči, gdje često i, kako ističe, vrlo rado dolazi.

- Ovo je po meni jedna od najboljih institucija koja je ostala u ovim nekim novim vremenima. Vrlo dobro je hirurški organizovana, ima sve uslove da mogu da se rade kompleksni operativni zahvati, tu je izvanredan tim koji može sve da prati, a meni je zadovoljstvo doći ako mogu da pokažem kolegama nešto novo - ističe Ninković.

On je dodao da je ova operacija bila dobra prilika za mlade specijaliste i asistente da vide kako se to radi.

- Problem ovakve operacije je što se sve najvažnije strukture na podlaktici- krvni sudovi, nervi, mišići, moraju izolovati od tumorske mase, koja se mora odstraniti, a da se sačuva funkcija ekstremiteta - objašnjava Ninković.

Specijalista plastične hirurgije Univerzitetske bolnice Foča Dražen Erić, koji je dio specijalističkog staža proveo u Minhenu kod profesora Ninkovića, kaže da je svima u ovoj ustanovi čast što je još jednom ugostila uvaženog hiruga i što se saradnja nastavlja.

- Profesor Ninković je čovjek koji ima volju da pomogne ovim prostorima u edukaciji ljekara, pogotovo plastičnih hirurga - istakao je Erić, koji je kod profesora Ninkovića odbranio doktorsku disertaciju, prvu na Medicinskom fakultetu u Foči iz oblasti rekonstruktivne hirurgije.

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić rekao je da je Ninković profesor Medicinskog fakulteta u Foči, te da je bez obzira na svoje obaveze, našao vremena da operiše mladog čovjeka koji nije sa ovih prostora.

- Ovdje postoje uslovi za to i mislim da su građani, ne samo Republike Srpske i BiH, nego i šire, srećni što u Foču dolaze ovakvi stručnjaci. Nadamo se da će se pacijent lijepo oporaviti i da će zapamtiti Foču, profesora Ninkovića i tim koji je sa njim radio - rekao je Marić.