latinica  ћирилица
21/07/2015 |  08:47 | Autor: Blic

Voda, uslov za vježbanje pri visokim temperaturama

Kad večeras odete na trening, ne zaboravite da ponesete flašicu vode!

Ako po ko zna koji put to opet smetnete s uma, osjetite da vas boli glava i muka vam je, to su simptomi ozbiljne dehidriranosti.

Dehidratacija može da se manifestuje i kao dezorijentisanost, gubitak svijesti, povraćanje, pad pritiska, prestanak rada bubrega, a u ekstremnim slučajevima može da nastupi smrt.

Ipak, morate da vodite računa da ne unesete previše tečnosti, jer tada možete da zapadnete u stanje hiponatremije, koje ima sljedeće simptome: glavobolja koja se pojačava, pojačano znojenje šaka i stopala, konfuzija, muka, povraćanje, grčevi u mišićima.

Pijte vodu prije, tokom i nakon vježbanja. Bilo bi dobro da u dva sata prije nego što izađete napolje popijete pola litra tečnosti. Ponesite vodu sa sobom i tokom vježbanja popijte 150-200 mililitara na svakih 15-20 minuta, čak i iako ne osjećate žeđ. Nauka kaže da, kad osjetite žeđ, vi ste već dehidrirani. Nakon vježbanja treba da nadoknadite elektrolite koje ste tokom vježbanja izgubili.

Voda obavezna i poslije vježbi

Ako se izmjerite prije i poslije vježbanja, saznaćete koju ste količinu tečnosti izgubili i tu količinu treba da pijete tokom vježbanja. Provjerite vremensku prognozu. Slušajte svoje tijelo, odustanite kada počnete da osjećate slabost ili nesvjesticu.