latinica  ћирилица
24/07/2015 |  09:54 | Autor: SRNA

Odobrena prva vakcina protiv malarije

Prva vakcina protiv malarije u svijetu dobila je danas odobrenje za upotrebu od evropskih regulatornih službi, koje su preporučile da je treba koristiti za zaštitu beba u Africi.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Vakcinu RTS,S ili "moskiriks" razvio je britanski "Glakso Smit Klajn" /GSK/ u partnerstvu sa Inicijativom za vakcinu protiv malarije PATH.

Ovo je prva ljudska vakcina protiv parazitske bolesti koju prenose komarci i mogla bi da spriječi nekoliko miliona slučajeva ove bolesti u zemljama koje je budu koristile.

Preporuke o upotrebi lijekova koje izda Evropska medicinska agencija /EMA/ obično dobiju potvrdu od Evropske komisije u roku od nekoliko mjeseci.

"Moskiriks" će sada testirati i Svjetska zdravstvena organizacija, koja je obećala da će do kraja godine pomoći savjetima o tome gdje i kada je treba koristiti.

Malarija je u 2013. godini odnijela oko 584.000 života, a najviše smrtnih slučajeva bilo je u podsaharskoj Africi. Više od 80 odsto umrlih od malarije su djeca mlađa od pet godina.

"Iako RTS,S sama po sebi nije kompletan odgovor na malariju, njena upotreba zajedno sa trenutno dostupnim intervencijama, poput zaštitnih mreža za krevete i insekticida, pružiće značajan doprinos kontrolisanju uticaja malarije na djecu u onim afričkim zajednicama kojima je to najpotrebnije", rekao je direktor GSK-a Endrju Viti.

Zdravstveni zvaničnici širom svijeta godinama su se nadali da će naučnici razviti efikasnu vakcinu protiv malarije, a istraživači iz GSK-a radili su na ovoj vakcini 30 godina.

Nada da će ovo biti konačno sredstvo za iskorjenjivanje malarije splasnule su kada su testovi iz 2011. i 2012. godine pokazali da vakcina smanjuje broj slučajeva kod beba uzrasta do šest do 12 sedmica za 27 odsto i za oko 46 odsto kod djece uzrasta od pet do 17 godina.

EMA je preporučila da se vakcina licencira za upotrebu kod beba uzrasta od šest do 17 mjeseci.