latinica  ћирилица
24/07/2015 |  10:40 | Autor: SRNA

Kinezi grade najveći radijski teleskop

Kina je počela da sastavlja najveći radijski teleskop u svijetu, čiji će tanjir biti veličine 30 fudbalskih terena kada bude završen, prenijeli su državni mediji.
Najveći teleskop na svijetu - Foto: ilustracija
Najveći teleskop na svijetuFoto: ilustracija

Teleskop FAST, prečnika 500 metara, biće smješten između planina u jugozapadnoj provinciji Guižu.

Tehničari su počeli da spajaju 4.450 trougaonih ploča, a kada bude završen, ovaj teleskop nadmašiće aktuelnog rekordera, tleskop u opservatoriji Aresibo u Portoriku, čiji tanjir ima prečnik od 305 metara.

Kineski naučnici godinama su se oslanjali na podatke "iz druge ruke", koje su sakupili drugi u svojim istraživanjima. Očekuje se da će novi teleskop "značajno unaprijediti" kapacitet Kine za posmatranje dubokog svemira, navodi Sinhua.

"Uz pomoć osjetljivijeg teleskopa moći ćemo da primamo slabije i udaljenije radijske poruke. To će nam pomoći u traganju za inteligentnim životom izvan naše galaksije i u istraživanju porijekla svemira", rekao je Vu Sijangping, generalni direktor Kineskog udruženja za astronomiju.

Peking ubrzava program istraživanja svemira, kojim upravlja vojska, i smatra ga simbolom kineskog napretka. Država planira da postavi stalnu stanicu u orbiti Zemlje do 2020. godine i da pošalje čovjeka na Mjesec.