latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:35 | Autor: TANЈUG

Kenijske bebe nazvane po Baraku Obami u čast njegove posjete

Nekoliko novorođenčadi u Keniji nazvano je noćas po američkom predsjedniku Baraku Obami u čast njegove posjete ovoj afričkoj zemlji.
Obama u Keniji - Foto: TANЈUG
Obama u KenijiFoto: TANЈUG

Kako prenosi AFP, mnoge majke se nadaju da će time povećati šanse svojih mališana za uspjeh u životu.

Već nekoliko mladih Baraka Obama raste u Kogelu, kenijskom selu iz kog je potekao američi predsjednik. Ali čim je Obama sinoć sleteo u Najrobi, dvije majke iz zapadnog grada Kisumi odlučile su da svoje mališane nazovu po predsjednikovom avionu, Er Fors Van

- Odlučila sam da sinu dam ime ErForsVan Barak Obama tako da uvijek podsjeća na Obaminu posjetu Keniji koja predstavlja veliki blagoslov - rekla je jedna od porodilja, Lusi Akinji Okot.

Druga, Lusi Atieno je, pak, svog sina jednostavno nazvala ErForsVan .

- Čula sam da je to najbolji avion jer se u njemu vozi moćni lider Amerike koji je takođe i Kenijac - objasnila je ona.

Dvojica ErForsVan dječaka su među osam beba koje su na svijet došle u petak uveče u istoj bolnici i koje su nazvane po Obami, njegovoj supruzi ili ćerkama.

- Јuče smo od 20.30 sati imali osam porođaja i sve bebe su dobro - kazala je jedna od bolničarki, dodajući da je od tri novorođenih djevojčica jedna nazvana Mišel, po američkoj prvoj dami, druga Malija, po starijoj ćerki predsjedničkog para, a treća Malija Saša po obema Obaminim ćerkama.

- Ne mogu da zamislim bilo koje drugo ime za moju ćerku - rekla je Vilkister Anjango, koja je za svoju djevojčicu izabrala ime Malija Saša.

Zasad nema informacija da je neko dijete nazvano po Obaminom blindiranom automobilu, popularno nazvanom "`D  Bist" (Zvijer).