latinica  ћирилица
25/07/2015 |  19:46 | Autor: B92

Kada tijelo počinje da stari?

Naučnici su pronašli način da isključe proces starenja kod jedne vrste crva, što bi jednog dana moglo da dovede do mehanizma za odlaganje starenja i kod ljudi.
Ilustracija (Foto: lovethatface.com) -
Ilustracija (Foto: lovethatface.com)

Studija sprovedena na crvima pokazala je da adultne ćelije počinju da propadaju već s dobijanjem reproduktivne zrelosti. Genetički prekidač zatim omogućava početak starenja "isključivanjem" određenih procesa koji štite ćelije.

Otkriće je značajno jer svi ljudi imaju isti genetski prekidač, jer bi moglo da dovede do razvoja lijekova koji odlažu starenje i određene degenerativne bolesti.

Izvještaj objavljen u stručnom časopisu Molecular Cell navodi da je moguće ukazati na trenutak u kom počinje starenje i to zahvaljujući proučavanju valjkastog crva C. elegans.

Ovaj crv ima biohemijsko okruženje slično ljudskom, pa ga istraživači često koriste u proučavanju degenerativnih bolesti vezanih za starenje.

Naučnici predvođeni Ričardom Morimotom otkrili su da C. elegans počinje da stari samo osam sati nakon stupanja u odraslo doba. Iako je crv normalno živio, naučnici su mogli da vide jasne molekularne promiene nakon tog trenutka.