latinica  ћирилица
25/07/2015 |  21:13 | Autor: Večernje novosti

I na tropskoj vrućini se lako prehladimo

Ljeti su česte infekcije gornjih respiratornih organa izazvane virusima. Najčešće se javljaju problemi sa sluznicom disajnih organa, gdje se razvijaju kijavice, upale grla ili sinusa.
Prehlada (ilsutracija) -
Prehlada (ilsutracija)

Iako je vrućina gotovo nesnosna, ljekari tvrde da je upravo ovo vrijeme kada se najlakše prehladimo. Istraživanja su pokazala da se oko 20 odsto infekcija javlja ljeti.

Ordinacije domova zdravlja pune su ovih dana pacijenata sa blažim prehladama, zapušenim nosem, kijavicom i upalama sinusa.

Nisu rijetke ni razne crijevne infekcije uzrokovane unošenjem lako kvarljivih namirnica, za koje nije ispoštovan režim čuvanja i pripremanja.

Doktor Svetlana Mićić, specijalsita opšte medicine kaže da ove tegobe najčešće izazivaju virusi.

- To su uglavnom virusi iz grupe respiratornih i adeno virusa, dok su enterovirusi uzročnici crijevnih infekcija. Bakterijske infekcije su rjeđe, ali mogu da iskomplikuju svaku virusnu infekciju i da ozbiljnije pogoršaju stanje pacijenta čak i poslije obične prehlade - kaže ona.

Zbog klimatizacije ustanova i prostorija u kojima se boravi, odnosno neprilagođene temperature, uzimanja hladnih napitaka, uz oslabljen imunitet i viruse koji cirkulišu, baš kao i zimi, najprije se javljaju problemi sa sluznicom disajnih organa, gdje se razvijaju kijavice, upale grla ili sinusa.

- Ozbiljnije respiratorne infekcije, odnosno zapaljenja donjih respiratornih organa su rjeđi tokom ljetnjih mjeseci, osim kod osoba koje su imunodeficijentne - objašnjava dr Mićić.

Doktorka kaže da je oslabljen imunitet svakako, faktor rizika za nastanak težih infekcija, ali tome ne doprinosi samo slaba ishrana, već hronična izloženost stresu, uslovi rada i sredine u kojoj živimo, kao i prisustvo drugih hroničnih bolesti.

Savjetuje se i izbjegavanje dužeg boravka na mjestima gdje ima puno ljudi, kao što su tržni centri i javni prevoz, jer gužva stvara savršene uslove za širenje virusa prehlade. Ograničena cirkulacija vazduha i veliki broj ljudi je "raj za klice".

U svemu je ipak, najvažnija higijena. Perite ruke nekoliko puta dnevno jer se virusi sakupljaju na koži. Ljeti su vlažne maramice odličan način da se osvježite i da očistite ruke.