latinica  ћирилица
26/07/2015 |  15:54 | Autor: SRNA

Bogdanić: Omogućiti veći broj transplantacija

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da je prioritet resornog ministarstva da se u narednom periodu omogući veći broj transplantacija bubrega i uspostavi saradnja sa drugim ministarstvima kada je riječ o izdvajanjima za bubrežne bolesnike.
Ministar Bogdanić na skupu "Banja Vrućica 2015" - Foto: SRNA
Ministar Bogdanić na skupu "Banja Vrućica 2015"Foto: SRNA

"Danas ćemo razmijeniti iskustva o problemima transplantacija bubrega, koje su suficitarne u Republici Srpskoj", izjavio je Srni Bogdanić koji u Tesliću prisustvuje Prvim međunarodnim susretima dijaliziranih i transplantiranih "Banja
Vrućica 2015".

On je rekao da je Republika Srpska uložila mnogo u liječenje dijaliznih bolesnika, te da će resorno ministarstvo preduzimati odgovarajuće aktivnosti da se poboljša kvalitet usluga.

Bogdanić ističe da se znatna sredstava ulažu u tretman dijaliznih bolesnika.

On je zadovoljan što će danas biti ostvarena komunikacija između predstavnika dijaliznih centara i korisnika usluga kako bi se razmijenila mišljenja, a on došao do kompletnih informacija.

Bogdanić je zahvalio dijaliznim udruženjima što razumiju ekonomsku situaciju, te najavio da će u narednom periodu preduzimati aktivnosti kako bi dijaliznim bolesnicima bilo olakšano liječenje i život.

On je rekao da će krajem naredne sedmice razgovarati sa predstavnicima dijalizinih centara o svim da otvorenim problemima.

Predsjednik Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika regije Doboj Dragana Gligorić zadovoljna je što su oboljeli u Republici Srpskoj dobile status lica sa invaliditetom.

Ona je navela da se preduzimaju aktivnosti da ovim licima, na osnovu statusa, budu obezbijeđena i određena primanja.

Načelnik Odjeljenja za hemodijalizu na Vojnomedicinskoj akademiji iz Beograda Ljubiša Veljenčić rekao je da postoji dobra saradnja u liječenju pacijenata iz Republike Srpske, u okviru tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite.

On je dodao da je u 80 odsto slučajeva riječ o klasičnim, standardnim dijalizama.

"Nažalost, novije metode liječenja koje poboljšavaju radnu sposobnost pacijenata, zastupljene su u Srbiji sa svega 20 odsto, a u Republici Srpskoj sa 10 odsto", naveo je Veljančić.

U oviru Prvih međunarodnih susreta dijaliziranih i transplantiranih jugoistočne Evrope "Banja Vrućica 2015" organizovana su predavanja na kojima će učestvovati eminentni stručnjaci.

Na skupu učestvuju udruženja iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije.