latinica  ћирилица
28/07/2015 |  10:59 | Autor: B92

Pronašli izgubljeno blago vrijedno milion dolara

Јedna porodica sa Floride pronašla je milion dolara vrijedne zlatne predmete, uključujući i zlatnike španskog kralja u olupini broda koji je potonuo nedaleko od obale prije oko 300 godina
Zlatnici                                                      Thinkstock - Foto: ilustracija
Zlatnici ThinkstockFoto: ilustracija

Porodica Šmit – Rik, Lisa, njihovo dvoje djece i snaja, gorinama su tražili izgubljeno blago. Erik Šmit, Lisin 27-godišnji sin, uspio je da locira ostatke broda na dubini od 4,5 metara u blizini grada Fort Pirs u Floridi.

Među pronađenim blagom je 51 novčić, 12 metara dug ukrasni zlatni lanac i vjerovatno najvredniji predmet – "kraljevski" novčić iz 1715. napravljen za kralja Filipa V.

- Ova otkrića su važna ne samo zbog novčane vrijednosti, nego i istorijskog značaja - kaže Brent Brizben iz udruženja 1715 Flit koje se bavi potragom za izgubljenim potonulim brodovima.

Španska flota s blagom vraćala se iz Kube u Španiju 1715. kada je naišla na uragan. Izgubljeno je 11 od 12 brodova u velikom nevremenu. Poginulo je oko 1.000 ljudi, dok je 1.500 uspjelo da otpliva do obale. Neki novčići koje su donijeli talasi i dalje se mogu pronaći na obalama Floride.

Brizben dodaje da je flota nosila blago u vrijednosti današnjih 400 miliona dolara, a do sad je pronađeno oko 175 miliona.

Država Florida uzeće oko 20 odsto blaga i izložiti ga u lokalne muzeje, dok će Udruženje Flit i porodica Šmit koja radi za organizaciju, podijeliti ostatak.