latinica  ћирилица
31/07/2015 |  10:18 | Autor: klix.ba

Placebo djeluje čak i kad znamo da je tretman lažan

Placebo efekat je stvarna pojava, čak i ako ste svjesni toga da je tretman kojem ste izloženi potpuno medicinski lažan i zapravo ne daje nikakve rezultate.
Tablete (Foto: Thinkstock) -
Tablete (Foto: Thinkstock)

Istraživači su otkrili na koji način kod pacijenata u borbi sa bolovima djeluju lažni lijekovi, čak i nakon što dobiju upozorenje da je riječ o placebu.

Placebo (lat. placere = svideti se) je lažni proizvod koji ne sadrži ljekovite materije s farmakološkim dejstvom. Za razliku od placeba, lijekovi koji sadrže ljekovite materije nazivaju se verumi.

Placebo dejstvo predstavlja situaciju kada je pacijent uvjeren da lijek koji koristi ima blagotvorno dejstvo, na primjer u slučajevima kada se "tablete" koje uzima sastoje samo od šećera poput laktoze, lijek za ubrizgavanje sastoji samo od fiziološkog rastvora itd.

Placebo je lijek koji se koristi za sugestivno dejstvo u liječenju.

Јedan od autora novije američke studije Skot Šafer objašnjava da su učesnici morali da nose vrele tanjire, nakon čega su ljekari na njihove ruke nanosili gel protiv bolova. Iako su neki od učesnika zaista dobili tretman protiv bolova, većina ih je bila tretirana običnim vazelinom plave boje.

"Većina ih je bila uvjerena u to da je tretman efikasan u zaustavljanju bola. Ono što su zapravo iskusili je obični placebo efekt", rekao je Šafer dodavši da bi ova saznanja mogla da budu korisna u daljnjem istraživanju zavisno od lijekova protiv bolova.

"Ako se osoba bori sa zavisnošću od lijekova, možemo je prebaciti na placebo i nastaviti takvu vrstu terapije", zaključuje autor studije i dodaje da je očigledno da placebo podstiče lučenje supstanci u mozgu odgovornih za uklanjanje bola, i da djeluje čak i nakon saznanja da je riječ o lažnom lijeku.