latinica  ћирилица
01/08/2015 |  09:45 | Autor: RTRS

Crijevne infekcije-kako ih spriječiti a kako liječiti (VIDEO)

Crijevne infekcije najčešće nisu toliko opasne,ali znaju biti mukotrpne i bolne. U ljetnom periodu posebno treba obratiti pažnju na higijenu ruku i namirnica koje konzumiramo,kako bismo izbjegli ovaj problem.

Crijevne infekcije su infekcije dvanaestopalačnog, tankog i debelog crijeva. Prisutne su tokom cijele godine, međutim ljeto je kako kažu ljekari "pravo" vrijeme za njih. Uzročnici ovih infekcija mogu biti bakterije, virusi i razni paraziti.

- To su najčešće roto virus, od bakterija salmonele, šigele i stafilokok. Najčešće su u ljetnim periodima od bakterija, zbog kontaminacije hrane. Velike vrućine ustvari su pogodan milje za razvijanje bakterija, tako da sama neadekvatna, odnosno kontaminirana hrana, neadekvatno oprano voće i povrće, korišćenje pilećeg ili mljevenog mesa gdje je najveća mogućnost kvarenja hrane, korišćenje ishrane koja je termički neadekvatno obrađena, kolači, šlag, jaja, majoneza, dovode do infekcije rekla je dr.Dijana Đerić,  ljekar porodične medicine.

Organizam na crijevnu infekciju reaguje do 24 sata nakon unosa uzročnika. Simptomi su nekada blagi u vidu mučnine, nadimanja i češćih stolica, dok su izraženije tegobe: povraćanje, proljevaste stolice, bolovi, malaksalost i povišena tijelesna temperatura. Kada su tegobe teže može doći do dehidratacije organizma, koja je u iznimnim situacijama i po život opasna.

- Dešava se da u jednom kratkom periodu imate pacijenta koji će u pola sata deset puta da povrati, da ima bezbroj proljevastih stolica. pacijent tada bude ugrožen, javi se opšta slabost i malaksalost, da se pacijent ne može pomjeriti sa mjesta. Ti pacijenti budu jako često hospitalizovani i budu otpušteni jako brzo jer čim dođe do nestanka toksina iz organizma, simptomi nestaju. Bitno je u tom periodu da se primjene higijensko dijetetske mjere , da se nadoknadi izgubljena tečnost i elektroliti, istakao je dr.Boris Ćurguz infektolog.

Ljekari savjetuju da u slučaju simptoma crijevnih infekcija pacijenti potraže stručnu pomoć. Uzimanje antibiotika ili tableta protiv bolova "na svoju ruku" ne dolazi u obzir.

Prevencija je pola zdravlja, pa je tako i u slučaju crijevnih infekcija.Higijena ruku i namirnica mora biti besprijekorna.

Na užarenim,ljetnim temperaturama hranu termički obrađenu odmah treba konzumirati.Radne površine u kuhinji samo čiste su sigurne da se neke od bakterija neće naći u hrani,a potom i organizmu.Ljeto je za mnoge jedno od najljepših godišnjih doba,ali sasvim sigurno za zdravlje i jedno od najrizičnijih.