latinica  ћирилица
02/08/2015 |  08:29 | Autor: RTRS

Robot Јedi otkriva tajnu Egipatskih piramida

Egipatske piramide kriju mnogo zagonetki koje naučnici vijekovima pokušavaju da otkriju, čak i robote koriste u te svrhe. Ono što izgleda kao otvor za vazduh u Velikoj piramidi u Gizi, blokirano je s vanjske strane, a niko ne zna zašto. To je zagonetka o kojoj su egiptolozi razbijali glave decenijama. Odgovor bi trebalo da donese robot po imenu Јedi.

Velika piramida u Gizi, najveća od čuvenih egipatskih piramida, sadrži dvije specijalne prostorije. Kraljeva soba ima dva otvora za vazduh. Druga, nazvana Kraljičina soba, čini se da ima isto to ... ali otvori ne vode napolje i niko ne zna zašto.

Robot Јedi dizajniran da otkrije jednu od najstarijih tajni – svrhu dva otvora za vazduh.

- Pitanje, koje je mučilo istraživače posljednjih nekoliko decenija, je- zašto su ti otvori začepljeni i postoji li nešto što sprječava njihov izlaz izvan piramide, ili postoje neke skrivene šupljine? Postoje li tamo neki skriveni zapisi? Јer nisu pronađeni nikakvi hijeroglifski zapisi, osim nekoliko grafita u ostatku piramide. Može li nam to otkriti nešto o tome kako je piramida konstruisana?, rekao je Kempbel Prajs, kustos Egiptologije u Mančesterskom muzeju.

Roboti su i ranije postavljani u piramidu, ali nijedan nije bio dovoljno mali, niti okretan da otkrije šta se nalazi na kraju otvora. Zbog toga su stručnjaci sa novog Lidsovog univerzitetskog robotskog instituta, vrijednog više miliona funti, preuzeli na sebe zadatak da konstruišu dovoljno malog robota, koji može puzati kroz ove otvore. I uradili su to, koristeći najveće svjetske 3D štampače.

- Јedan od problema na koje ovdje nailazimo je da moramo da se popnemo u otvor i da nam je potrebno što je moguće više svjetlosti. Zahvaljujući 3D štampaču možemo da štampamo kompleksne predmete, velike jačine i možemo uklopiti u njih vrlo neobične i čudesne pločice. To nam omogućava da napravimo mnogo kvalitetnije stvari, nego što bismo inače mogli, istakao je dr Robert Ričardson, direktor robotskih postrojenja na Lids univerzitetu.

Јedan specijalan dodatak Јediju jeste delikatan način kretanja.

- Ono što naš robot može da radi je da primjenjuje mehanizam kretanja gusjenice, koristeći četiri mekana jastučića za kretanje po zidovima otvora, koji dobro prijanjaju. To je vrlo zgodan metod kretanja unutar otvora za vazduh, koji neće oštetiti zidove, naglasio je DŽejson Liu, student istraživač.

Јedi ima mnogo kamera, koje ne snimaju samo piramidu, nego i sam monitor. Doktor Robert Ričardson bio je član tima, koji je testirao ovu tehnologiju u Egiptu.

- Lično sam upravljao robotom, što je bilo beskrajno stresno, kao što možete i da zamislite. Ulazite u čvrst kamen, isto tako možete da budete na Mjesecu ili Marsu, jer ako nešto pođe po zlu, nećete uspjeti da to izvučete napolje, dodao je Ričardson.

Tim je virtuelno spreman da krene, samo čekaju zeleno svjetlo od egipatske vlade. Činjenica je da ova nova tehnologija možda ima mogućnost da odgovori šta je to iza zidova otvora podsticalo maštu mnogih.

- Korišćenje robota je način testiranja onoga što se dešava u tim otvorima, iako ja iskreno sumnjam da ćemo otkriti neke prostore ispunjene skrivenim blagom. To je svijet mašte, rekao je Ričardson.