latinica  ћирилица
02/08/2015 |  15:54 | Autor: Agencije

Kako da izvučete maksimum iz veganske ishrane?

Veganska ishrana ima brojne prednosti, ali samo ako se obroci pažljivo planiraju i ostavlja se prostor za sve namirnice biljnog porijekla.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Ako uporno jedete samo pirinač, hljeb i krompir, morate promjeniti nešto u svom životu. Evo kako da dobijete maksimalnu nutritivnu vrijednost iz hrane.

1. Јedite mnogo povrća i voća na razne načine.

2. Nabavite dobar veganski kuvar i spremajte obroke kad god možete.

3. Obroke koji su pogodni za zamrzavanje napravite u većim količinama, kako biste ih imali pri ruci kad god ste gladni, a nemate vremena. U suprotnom ćete vjerovatno posegnuti za grickalicama.

4. Napunite kuhinju zdravim masnoćama u vidu orašastih plodova, sjemenki, različitih ulja, kao i mahunarkama.

5. Koristite prirodni zaslađivač poput datula i javorovog sirupa u kuvanju. (Med nije veganski proizvod.)

6. Obezbjedite proteine u svakom obroku: tofu, pasulj, sočivo, leblebije, ili kupite neki proteinski suplement za vegane.

7. Nemojte mjenjati meso u ishrani vještačkim verzijama napravljenim od soje i sličnih prerađenih sastojaka. Takvi obroci obično imaju previše soli i masnoće i od njih sigurno nećete biti zdraviji.

8. Nemojte pretjerivati sa šećerom. Svedite ga na minimalan nivo, kako ne biste stalno osjećali napade gladi. Ne zaboravljajte da morate jesti više. Veganska hrana je manje kalorična, pa nemojte gladovati.

9. Nemojte jesti grickalice, bijeli hljeb i tjestenine. Držite se kvalitetnih namirnica, poput integralnog raženog hljeba, ovsenih pahuljica, integralnog pirinča i heljde.