latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:38 | Autor: Agencije

I sa 20 minuta vježbanja možete biti u formi

Izgovor da nemate vremena za vježbanje više ne važi. Naučnici su utvrdili da i sedam minuta intenzivne aktivnosti dnevno može da vam donese odlične rezultate.
Vježbanje - Foto: Facebook
VježbanjeFoto: Facebook

Vjerovatno ste čuli za "HIIT" trening (intervalni trening visokog intenziteta). Riječ je o programu koji podrazumijeva 60 sekundi intenzivnog vježbanja, koje prati pauza u istom trajanju. U takvim uslovima, trošićete 15 kcal po minutu, što je dvostruko više nego prilikom trčanja na duge staze.

"HIIT" treba izvoditi tako da tokom jednog minuta aktivnosti koristite oko 80 odsto vaših kapaciteta. To znači da bi trebalo ili da mjerite otkucaje srca, ili da osluškujete svoj organizam. Najlakše je da odredite skalu od 20 podeoka, na kojoj se sjedenje na stolici nalazi na šestom, a faza u kojoj više ne možete da izdržite aktivnost na 20. "HIIT" treba da izvodite intenzitetom koji odgovara 18. podeoku.

Takve vježbe mogu da se izvode na biciklu, trčeći, plivajući, radeći vježbe u teretani, ili trčanjem uz i niz stepenice. "HIIT" popravlja nivo glukoze u krvi, a neka istraživanja koja su obuhvatila ispitanike sa srčanim problemima, pokazala su da "HIIT" može da popravi funkcije srca.

Ovakve vježbe trebalo bi da radite tri puta nedjeljno u trajanju od 20 minuta, kako biste osjetili poboljšanje zdravstvenog stanja i kondicije.