latinica  ћирилица
08/08/2015 |  10:35 | Autor: Agencije

Strana Mjeseca koju nismo vidjeli od 1959! (VIDEO)

Američka svemirska agencija objavila je niz fotografija koje prikazuju takozvanu tamnu stranu Mjeseca. Nasin satelit "Deep Space Climate Observatory" zabilježio je nešto gotovo nezamislivo – potpuno osvjetljenu drugu stranu Zemljinog prirodnog satelita.
Druga strana Mjeseca - Foto: Screenshot/YouTube
Druga strana MjesecaFoto: Screenshot/YouTube

Naime, sa Zemlje se može vidjeti samo jedna strana Mjeseca zbog načina na koji kruži oko naše planete, dok drugu, tamnu stranu, čovječanstvo nije vidjelo sve do Sovjetske misije 1959. godine.

„Iznenađujuće je koliko je Zemlja svjetlija od Mjeseca“, rekao je Adam Sabo, naučnik Nase. „Naša planeta je zaista nevjerovatan objekat u mraku u poređenju sa lunarnom površinom.“

Niz nevjerovatnih fotografija uhvaćenih sa satelita "Deep Space Climate Observatory"

Fotografije su nastale 16. jula iz jedinstvene perspektive, jer je satelit "Deep Space Climate Observatory" udaljen od Zemlje više od milion i po kilometara! Prikazuju Mjesec koji se pomjera ispred osunčane strane Zemlje, preko Pacifika ka Sjevernoj Americi.

Profesor Majkl Braun, astronom sa Univerziteta „Monaš“, smatra da su fotografije zapanjujuće. „Neobično je zato što je neophodna udaljenost i veća od udaljenosti Meseca da bi se dobile ovakve fotografije. Ovo je uhvaćeno sa udaljenosti veće od milion kilometara. Inače nemamo ovakvu perspektivu“, objašnjava Braun.