latinica  ћирилица
08/08/2015 |  18:01 | Autor: B92

Grk govori 32 jezika

Јoanis Ikonomou može sa ponosom da se nazove poliglotom, budući da govori 32 živa jezika (i još nekoliko izumrlih).
Јoanis Ikonomu - Foto: Huffington Post
Јoanis IkonomuFoto: Huffington Post

Ovaj 50-godišnji prevodilac Evropske komisije u Briselu odrastao je u Grčkoj, a prvi jezik koji je naučio poslije maternjeg bio je engleski. Uslijedilo je proučavanje njemačkog, italijanskog, ruskog i svahilija, koje je savladao do 14. godine.

Zatim se zainteresovao za arapski i bengalski i neke izumrle jezike poput crkvenoslovenskog. Za sebe kaže da je sušta suprotnost Odiseju, budući da želi sebe da otvori za svijet.

Čak i među poliglotama Evropske komisije, Ikonomou je jedinstven. Govori 21 od 24 zvanična jezika Evropske unije (sve sem estonskog, malteškog i irskog).

Ikonomu opisuje sebe kao štrebera koji mandarinski smatra "Everestom među jezicima" (inače ga tečno govori), a poznaje i egipatske hijeroglife. Kaže da ne može da procijeni koliko mu je vremena potrebno da nauči jezik.

On svima koji planiraju da uče jezike savjetuje primjenu svog plana od tri stepena, koji zahtijeva 15 minuta učenja šest do sedam puta nedjeljno.

Prvo, treba da savladate osnovnu gramatiku, vokabular i alfabet koristeći tutorijale na Internetu.

Drugi korak je "uranjanje". Treba da počnete da čitate vijesti na Internetu i gledate televizijske programe. U početku ćete razumjeti samo desetak odsto izrečenog, ali ne odustajte.

 -Čitajte, slušajte, razgovarajte sa strancima putem Skajpa - kaže on.

- Predajte se jeziku. Potrebna vam je samodiscplina i upornost, ako nemate privatnog učitelja. Ako ste u konstantnom kontaktu s nekim jezikom, ukrotićete ga kao divljeg konja i postati njegov gospodar -  slikovito opisuje učenje ovaj poliglota.

Treći i najvažniji korak je postizanje osnovne elokvencije, koja zahtijeva "mnogo više od gramatike, sintakse i nepravilnih glagola".

U toj fazi treba da jedete hranu naroda koji govori tim jezikom, gledate njihove televizijske programe i filmove, slušate muziku i čitate literaturu. Učenje istorije takođe pomaže, a ako ste u mogućnosti, bilo bi dobro i da otputujete u tu zemlju.

- Sprijateljite se s ljudima koji govore samo svoj maternji jezik - savetuje Ikonomou.