latinica  ћирилица
08/08/2015 |  19:19 | Autor: B92

Naučnici stvorili mini "planete" u laboratoriji

Kada zvijezde umru, one odbacuju čestice i gasove u kolosalnim supernovama, ili milenijumima sjaje kao maestralne magline.
Svemir - Foto: ilustracija
SvemirFoto: ilustracija

Odbačena prašina i gasovi u ovim haotičnim kosmičkim dešavanjima, na posljetku počinju da se grupišu i formiraju nove planete i zvijezde, čime ciklus "života" u svemiru ponovo počinje.

Naučnici su u laboratoriji prvi put opazili kako počinje taj proces, kada su dvije čestice prašine privukle jedna drugu u uslovima niske gravitacije.

Direktno posmatranje kako naelektrisane čestice privlače jedna drugu i formiraju grupe u najranijim fazama formiranja planeta nije bilo lako postići.

Međutim, fizičari Univerziteta u Čikagu predvođeni diplomcem Viktorom Lijem, otkrili su način da sprovedu eksperiment u simulatoru niske gravitacije.

U povezanom radu, tim predvođen Karlom Fridom i Huanom de Pablom sa istog Univerziteta, završio je proračune koji objašnjavaju neke formacije koje je opazio Lijev tim.

Istraživanje je važno i na polju proučavanja zagađivača vazduha koji se grupišu u atmosfeeri, ali i za niz fenomena na polju biofizike i hemije.