latinica  ћирилица
08/08/2015 |  21:13 | Autor: B92

Razlog više da vježbate uz muziku

Bilo da vježbate u teretani, ili volite trčanje, muzika može da vam pomogne u postizanju maksimalnih rezultata.
Vježbanje uz muziku - Foto: ilustracija
Vježbanje uz muzikuFoto: ilustracija

Slušanje muzike tokom vježbanja otpušta hemikalije koje ublažavaju bol i smanjuju umor, kaže profesor psihologije sa Oksforda.

Govoreći na konferenciji Društva za percepciju muzike koje se okupilo u Nešvilu, profesor Robin Danbar rekao je da aktivnosti praćene muzikom daju najbolje rezultate.

Mozak otpušta opoide, prirodne analgetike, koji djeluju kao morfijum, a ples i vježbanje uz muziku povećavaju signale za lučenje tih hemikalija više nego tokom samog slušanja, stoji u izvještaju objavljenom u “New Scientist”.


Istraživanje koje je sproveo dr Tom Fric sa Maks Plank instituta u Nemačkoj pokazuje da za muziku treba prilagoditi vrsti aktivnosti.

On je sa Danijelom Boulingom sa Univerziteta u Beču sproveo studiju koristeći mašine za vježbanje koje reaguju na promjene u intenzitetu kretanja vježbača i adekvatnu muziku.

Istraživači su otkrili da poslije šest minuta korišćenja mašine vježbač ima utisak da upola slabije vježba, nego što je to zaista slučaj.

“Ne treba vam neurolog da vam potvrdi da muzika može da vas razmrda, razveseli ili rastuži, ali je ovo zanimljivo vrijeme za istraživanje o biološkim osnovama muzike“, kaže dr Bouling.

Inače, u januaru se mreža Spotify udružila sa istraživačem dr Kostasom Karageorgisom i tvorcem programa “Insanity” Šonom Tijem, kako bi stvorila specijalno dizajniranu listu pjesama koja će vam omogućiti da duže istrajete u vježbanju.