latinica  ћирилица
10/08/2015 |  19:42 | Autor: Agencije

Zavisnost će ubuduće liječiti samo jedna injekcija?

Naučnici su pronašli supstancu koja u mozgu efikasno briše sjećanja vezana za korišćenje droga, piše "Dejli mejl".

Nakon svakog uzimanja psihoaktivne supstance, u mozgu ostaju tragovi u vidu memorije vezane za proživljeno iskustvo.

Ona je ujedno razlog zašto liječeni zavisnici često ponovo dolaze u iskušenje da se vrate starom poroku mjesecima - a nekad čak i godinama - nakon prestanka konzumiranja droge.

Međutim, profesorka Kortni Miler iz istraživačkog instituta “Scrips” mogla bi da bude na tragu riješenja ovog problema.

“Ustanovili smo na koji način možemo da ometamo, a možda čak i obrišemo svu memoriju povezanu sa korišćenjem droga, ostavljajući druga sjećanja netaknuta“, izjavila je nedavno Milerova.

Njen naučni tim je još 2013. godine ustanovio da navedena sjećanja mogu selektivno biti obrisana napadanjem aktina, globularnog proteina koji ulazi u sastav mikrofilamenata, tj. omogućava gradivnu osnovu memorije.

Primjenu ovog otkrića u terapeutske svrhe do sada je ograničavala činjenica da je prisustvo aktina od vitalnog značaja za organizam i da bi uzimanje pilule, koja inhibira ovaj protein, moglo da ima fatalne posljedice.

Milerova i njen tim u najnovijoj studiji otkrili su da je moguće inhibirati aktin na bezbijedan način.

Cilj je postignut zahvaljujući supstanci zvanoj blebistatin. Naime, samo jedno ubrizgavanje bilo je dovoljno da kod životinja zavisnih od metamfetamina ometa dugoročno skladištenje memorija vezanih za uzimanje droga, odnosno da blokira relaps.

“Nadamo se da ćemo kombinacijom tradicionalne rehabilitacione terapije, terapije apstinencije i novog lijeka smanjiti ili u potpunosti eliminisati relaps kod pacijenata zavisnih od metamfetamina nakon samo jednog tretmana“, navodi Milerova.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Molecular Psychiatry“.