latinica  ћирилица
12/08/2015 |  19:10 | Autor: Agencije

Vakcina protiv gripa uskoro će postati stvar prošlosti?

Američki naučnici ustanovili su način za jačanje odbrambenog sistema organizma prije nego što virus prodre u tijelo, piše britanski "Telegraf".
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Tokom eksperimenta sprovedenog na miševima, naučnici Univerziteta u Ohaju otkrili su da pojačana proizvodnja proteina "IFITM3" spriječava razmnožavanje virusa gripa u tijelu.

Naime, ovaj protein proizvodi se u velikim količinama tek kada virus prodre u tijelo. On štiti organizam tako što "zarobi" virus i spriječi nastajanje njegove kopije prije nego što "uljez" bude uništen.

Ali, primjenom određenih hemijskih supstanci moguće je podstaći proizvodnju proteina "IFITM3" čak i prije nego što dođe do virusne infekcije. Na ovaj način bilo bi moguće pružiti dodatnu zaštitu osjetljivim grupama pacijenata, poput trudnica i starijih osoba.

Iako novi lijek neće biti primijenjen na ljudima u skorije vrijeme, doktor DŽejon Јunt, stručnjak za mikrobne infekcije i imunološki sistem na Univerzitetu u Ohaju i vodeći autor istraživanja, navodi da naučnici sada imaju cilj da razviju novi metod prevencije gripa koji bi bio nezavisan od postojećih vakcina.

“Ako bi se u budućnosti javila pandemija gripa poput one koju smo doživjeli u 2009. godini, ova tehnika mogla bi da pomogne ljudima koji su naročito osjetljivi i podložni infekciji “, kaže Јunt.

"Maksimalno dejstvo postiglo bi se kada bi lijek bio upotrebljen prije infekcije jer ovaj metod, prije svega, spriječava infekciju ćelija“, zaključuje profesor.