latinica  ћирилица
14/08/2015 |  16:39 | Autor: TANЈUG

Vremešne Italijanke konačno vidjele more

Grupa vremešnih Italijanki koje donedavno nikada nisu vidjele more, a kamoli se u njemu okupale, ljetovala je na hrvatskom ostrvu Ugljanu gdje ih je lokalno stanovnistvo tretiralo kao prave zvijezde, piše danas BBC.
Bake iz Italije na ljetovanju u Hrvatskoj - Foto: BBC
Bake iz Italije na ljetovanju u HrvatskojFoto: BBC

Mnoge od njih nikada nisu napustile, čak, ni dolinu koja okružuje njihovo aplsko selo Daone u Trentinu, dok 2. avgusta nisu krenule na putovanje autobusom do Ugljana.

"Na putu su bile kao mala djeca, vrlo emotivne...", svjedoči David Valentini koji je krenuo s njima u Hrvatsku kako bi o tome snimio dokumentarac.

"Kada sam prvi put vidjela more, prvo što sam poželjela bilo je da pokvasim noge u njemu", kaže Lolanda Pelizari koja je sa 73 godine bila jedina od najmlađih putnica i dodaje da ne zna da pliva, ali da se osjećala "tako slobodnom".

Da uprkos svim ograničenjima koje im nameće starost nikada neće zaboraviti uzbuđenje dolaska na more tvrdi i Armida Brisagjela, prenosi agencija Hina.

Vremešne Italijanke konačno vidjele more

Inače, bake i prabake iz Daonea, okupljene u mjesnom klubu penzionera, dugo su sanjale da posjete more i kako bi prikupile novac radile su svašta - prodavale kolače, pozirale za kalendar... ali sve je to slabo išlo dok se nečija praunuka nije dosjetila prikupljanja donacija na internetu.

Postale su toliko popularne da je o njima priču napravio i BBC, a svoju destinaciju, Ugljan, odabrale su zato jer njihovo selo ima istu zaštitnicu - Gospu Snježnu.

Iako su "fune", kako se žene nazivaju na lokalnom italijanskom dijalektu, na Ugljanu bile tretirane kao prave zvijezde, nije sve baš išlo glatko, pa su ponekad imale problema s hranom jer nisu navikle na ribu, objašnjava Valentini.

Bakice su prije puta obećale da će poslati razglednicu svakome od svojih sponzora za šta im je trebao jedan čitav dan.
Ne žale se i kažu da svako od njih to zaslužio - omogućili su im ostvarenje sna, pa su ukupno poslale dvjestotinjak razglednica.

Prva, posebna, otišla je na adresu pape Franje.