latinica  ћирилица
17/08/2015 |  15:37 | Autor: B92

Solarni sistem je imao petu džinovsku planetu?

Četiri džinovske gasovite planete u našem solarnom sistemu - Јupiter, Saturn, Uran i Neptun najvjerovatnije su nekada imale i petog "rođaka" koji je najvjerovatnije iz Sunčevog sistema nestao nakon sudara sa Neptunom, piše "Hafington post".
Planeta - ilustracija  (Foto:Thinkstock) -
Planeta - ilustracija (Foto:Thinkstock)

Neposredni dokazi koji upućuju na ovakav scenario kriju se u neobičnim grupama ledenih objekata u Kajperovom pojasu, nazvanih "kerneli".

Ovu prostranu oblast čine primordijalni ostaci Sunčevog sistema koji iza granice Neptunove orbite kruže oko Sunca.

- Kajperov pojas nudi nam savršen trag za razumijevanje toga kako je solarni sistem evoluirao od svog nastanka - navodi doktor Dejvid Nesvorni, astronom Istraživačkog centra "Sautvest" u Koloradu i vodeći autor istraživanja.

Nesvorni je osmislio kompjutersku simulaciju koja prikazuje kako su Neptun i ledeni objekti izgledali prije 4 milijarde godina.

Naučnici smatraju da su ova tijela u to vrijeme bila nadomak gravitacionog dejstva Neptuna. Ali, sudeći prema simulaciji, dogodilo se nešto što je prouzrokovalo izmještanje kernela na njihovu sadašnju lokaciju.

Tu na scenu stupa izgubljena planeta: simulacija ukazuje na to da je u Sunčevom sistemu najvjerovatnije postojala još jedna planeta koja se sudarila sa Neptunom i prouzrokovala razdvajanje ove planete i ledenih tijela.

- Lokacija i veličina Neptunovog skoka u ovom modelu prilično se poklapaju sa putanjom neophodnom za formiranje kernela - kaže Nesvorni.

Prema simulaciji, ne postoji mogućnost da je misteriozna planeta jedna od već postojećih u Sunčevom sistemu. Ona je najvjerovatnije izbačena iz sistema nakon susreta sa Neptunom.