latinica  ћирилица
21/08/2015 |  15:21 | Autor: SRNA

U pećini Orlovača pronađena lobanja pećinskog medvjeda

U pećini Orlovača, koja se nalazi 10 kilometara od Pala, u selu Sumbulovac, grupa istraživača pronašla je lobanju pećinskog medvjeda koja je svojom veličinom jednaka najvećoj do sada pronađenoj na tom lokalitetu.
Orlovača - pronađena glava pećinskog medvjeda - Foto: SRNA
Orlovača - pronađena glava pećinskog medvjedaFoto: SRNA

Grupa istraživača koju čine Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale, Јelena Golijanin, viši asistent na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta na Palama i Neven Rudić, profesor geografije u Osnovnoj školi "Mokro", pronašla je lobanju u srijedu, 19.avgusta.

Istraživači su pronašli lobanju u turističkom dijelu pećine na udaljenosti od oko 100 metara od samog ulaza. Lobanja koja je pronađena veća je za 10 centimetara od one koja se nalazi u muzejskoj postavci pećine.

Samardžić je rekao Srni da će lobanja i ostale kosti koje su pronađene biti očišćene i zaštićene, a lobanju će posjetioci moći da pogledaju kada se završi prepariranje.

"Ovo otkriće je veoma značajno kako za ekipu koja je učestvovala tako i za samu pećinu i turističku ponudu", istakao je Samardžić.

Prema njegovim riječima, istraživanja u pećini se provode više puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih prilika, a kiša i poplave koje se dešavaju u pećini potencijalno mogu da otkriju kanale koji vode do skrivenih prostorija.