latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:18 | Autor: SRNA

Kalinić: Roditelji nisu svjesni značaja mliječnih zuba

Prilikom prvog dolaska kod stomatologa uočeno je da veliki broj djece ima dosta karijesnih zuba, što pokazuje da većina roditelja nije svjesna značaja oralnog zdravlja djece, kao i mliječnih zuba, rekla je specijalista dječije i preventivne stomatologije u Domu zdravlja Banjaluka Dragana Kalinić.

Mnogi roditelji pogrešno misle, dodala je Kalinićeva, da mliječni zubi nisu važni, jer će se mijenjati, te im treba ukazati na posljedice neadekvatnog održavanja oralne higijene.

Ona je navela da je, prema ovogodišnjim podacima Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, od ukupnog boja pregledane djece koja kreću u prvi razred osnovne škole 77,93 odsto djece koja imaju karijes.

Prema podacima ovog instituta, od tog procenta, 38,72 odsto djece imaju karijes ranog djetinjstva.

"Karijes ranog djetinjstva je poseban oblik karijesa na mliječnim zubima, koji se javlja nakon nicanja zuba, te brzo napreduje, bez izraženih subjektivnih tegoba. Karakteristiše ga pojava višestrukih karioznih lezija kod male djece i djece predškolskog uzrasta", objasnila je Kalinićeva.

Kalinićeva kaže da roditelji često dovode dijete prvi put kod stomatologa kada je već prisutna povreda zuba, bol ili otok.

"Ovakvo stanje usne šupljine može dovesti do poremećaja ishrane zbog bolova ili nedostatka pojedinih zuba, poremećaja govora, zatim pojave dentoalveolarnih infekcija, te mogućnost oštećenja zametka stalnih zuba, poremećaja opšteg fizičkog razvoja djeteta", ukazala je Kalinićeva.

Ona je navela da se najčešće greške javljaju zbog nedovoljne obaviještenosti roditelja o održavanju oralnog zdravlja, zatim loše navike u ishrani odojčeta, zbog česte upotrebe ugljenih hidrata, ishrane bočicom, noćnih podoja i upotrebe cucle.

"Izuzetno je važno ukazati na značaj dolaska roditelja sa djecom kod stomatologa već po nicanju prvog zuba, zatim edukovati i motivisati roditelje da brinu o oralnom zdravlju djeteta i redovno posjećuju stomatologa", naglasila je Kalinićeva.

Ona je rekla da je potrebno i da stomatolog roditeljima objasni važnost pravilne ishrane djeteta.

"Treba izbjegavati davati djeci sokove i druge zaslađene napitke, naročito noću. Dijete ne treba da zaspi sa flašicom u ustima, jer to povećava rizik za nastanak karijesa. Ukoliko dijete koristi cuclu, ne treba je zaslađivati", navela je Kalinićeva.

Ukoliko se pravilno održava higijena usta i zuba kod djece i ako je ishrana uobročena, odnosno ako dijete tokom dana ima tri glavna obroka i dvije užine, tada je, kaže Kalinićeva, dovoljno prati zube dva puta dnevno, ujutro i uveče prije spavanja.