latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:36 | Autor: TANЈUG

Na auto putu u Njemačkoj 83-godišnjak vozio u kontra smjeru

Njemački penzioner, star 83 godine, vozio je jutros čitavih 20 minuta u kontra smjeru auto-putem u Donjoj Saksoniji i tako "zaustavio dah" saobraćajnoj policiji, javljaju njemački mediji i navode da je starac, prije nego što mu je policija postavila prepreku, primijetio šta radi i bezbjedno se zaustavio u blizini Braunšvajga.
Autoput u Njemačkoj (foto: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels) -
Autoput u Njemačkoj (foto: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels)

"Čovjek nije bio ni pod uticajem alkohola, ni lijekova, ni droge", rekao je portparol policije i naglasio da je 83-godišnjak morao da preda svoju vozačku dozvolu, zbog izazivanja opasnosti.

Njemačka, sa svojom gustom mrežom autputeva, ukupne dužine najmanje 12.000 kilometara, često je mjesto teških saobraćajnih nesreća koje su izazvali upravo "vozači duhovi", kako se nazivaju oni koji na auto-putu voze u kontra smjeru.

U zemlji se vode brojne rasprave o tome kao se zaštiti od "vozača-duhova", koji više puta dnevno u Njemačkoj pogriješe izlaz i nađu se "oči u oči" sa dolazećom kolonom vozila.

"Vozači-duhovi" prouzrokuju tri odsto saobraćajnih nesreća na njemačkim autoputevima, pokazuje statistika, a eksperti upozoravaju da je problem u tome što, ako dođe do sudara, onda su posljedice najčešće teške.

Tačan broj "vozača-duhova" na njemačkim putevima nije poznat, i zato što mnoge takve vožnje završe srećno, odnosno, ne dođe do sudara, pa nisu ni registrovane.