latinica  ћирилица
28/08/2015 |  09:32 | Autor: B92

Kako nastaje ćelavost?

Svi muškarci gube kosu s godinama, kod nekih je taj gubitak gotovo neprimjetan, dok je kod drugih vidljiv.

Opadanje kose kod muškaraca prati vrlo karakterističnu šemu: počinje sprijeda i kreće se ka potiljku. U određenom stepenu, javlja se čak i kod dječaka koji izlaze iz puberteta. Manje od pet odsto odraslih muškaraca zadržavaju istu liniju kose, kakvu su imali u djetinjstvu.

Opadanje kose na temenu počinje od središta “zvrka“ na tjemenu i širi se spolja u svim pravcima stvarajući kružnu ćelavost.

Opšte proređivanje kose na centralnom dijelu glave najčešće je kod Azijata. Takođe, kod žena se opadanje kose javlja po istim šablonima.

Iako su naučnici jedno vrijeme spekulisali da se takva ćelavost javlja usred lučenja određenog hormona, takva hemikalija nikad nije pronađena.

Kosa se razlikuje od svih ostalih dlaka na tijelu. Vlasi rastu u folikularnim jedinicama koje proizvode grupe od dvije do pet dlaka koje izbijaju iz iste pore. Svaka folikularna jedinica ima primarnu dlaku koja se javlja prilikom, ili nedugo poslije rođenja. Sekundarne vlasi razvijaju se između druge i treće godine. Upravo iz tog razloga bebe imaju mekanu i svijetlu kosu koja se vremenom progušćava i tamni.

Kada počne da se razvija androgena alopecija, obično je prvo usmjerena na sekundarne vlasi, pa folikularne jedinice proizvode samo primarnu.

Zanimljivo je da se ukupni volumen kose može smanjiti za 50 procenata, a da ne bude vidljiv ni jedan dio skalpa koji nije obrastao dlakom. Žene obično primjećuju proređivanje kose po debljini repa u koji je vezuju, ali kod muškaraca koji češće nose kratku kosu, ta pojava je daleko manje vidljiva.

Faktori koji kontrolišu progresivnost gubljenja kose su nasledni, budući da blizanci obično ćelave u istom dobu, istom brzinom i po istom šablonu.

Za sada je jedini način da se zaustavi ćelavljenje presađivanje kose koje podrazumeva izvlačenje folikula s potiljka i njegovu ugradnju u dio u kom se javila ćelavost, uz adekvatnu terapiju.