latinica  ћирилица
02/09/2015 |  11:35 | Autor: Agencije

Ukrasna "penjačica" pomaže organizmu

Ladolež efikasno čisti žučnu kesu, pomaže kod problema sa matericom, jetrom, slezinom, bešikom, želucem, zuboboljom...
Ladolež (foto: www.bastovanstvo.rs) -
Ladolež (foto: www.bastovanstvo.rs)

Ukrasna penjačica ladolež (Convolvulus sepium), duga i do pet metara, nije samo dekor bašte, ograde i zidova. Njena ljekovita svojstva prvo su otkrili Arapi, a u te svrhe se koriste svi dijelovi biljke, posebno podzemni. Efikasno čisti žučnu kesu, pomaže kod bolesti materice, jetre, bešike, slezine, želuca, arterioskleroze, zubobolje, reume... Smanjuje nadimanje, pokazala se i djelotvorna kod rana koje teško zacjeljuju, posebno tvrdokornih čireva. Narodni ljekari je preporučuju za cirkulaciju, a samim tim i lakše zarastanje rana.

Ladolež je efikasan i za žuljeve nastale od dugog hodanja. Dovoljno je cvetove izgnječiti, a sokom koji se dobije mazati žulj kad pukne i brzo žuljevi će nestati, a koža će se obnoviti. Listovi biljke mogu da se koriste kao dodatak ishrani, u mešanim salatama. Osim toga, ladolež hrani i zemlju na kojoj je posađen.

Veoma je prilagodljiv i raste na svim meridijanima. Kod nas cvjeta od juna do septembra u raznim bojama, potrebno mu je puno sunca, samo u jutarnjim satima. Na prirodnim staništima bira vlažna mjesta, može se naći u blizini potoka, bara, rijeka. Bijeli, divlji ladolež ima posebnu vrijednost u tradicionalnoj medicini. U narodu ga zovu i hladolež, slatkovina, šatorče, košuljarka. Za ljekovite svrhe bere se biljka sa korijenom, sve dok cvjeta. Stabljike se sijeku na dijelove duge 20 cm, vezuju u snopiće i suše zajedno sa listovima i cvjetovima u hladu.

Za kućnu apoteku može da se ubere i osuši svaki dio biljke posebno. Od septembra do marta vadi se samo korijen.

Ladolež sadrži specifične ljekovite sastojke poput gurne, glikozida jalapina, smole, šećera, tanina...

ČAЈNE MЈEŠAVINE

Kod nadimanja u stomaku priprema se čajna mješavina od 50 g ladoleža i po 10 g nane, kima, komorača, matičnjaka i cvijeta božura. Kašika čajne mešavine se prelije sa 2,5 dl ključale vode, poklopi i ostavi da odstoji pet minuta. Zatim se procijedi i pije. Čaj je najdelotvorniji kada se uzima uveče svježe pripremljen.