latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:41 | Autor: Agencije

Ovo su najzdravije namirnice za koje niste čuli

Maslinovo ulje, kivi, bobičasto voće... svi znamo da su to neke od najzdravijih namirnica, ali postoje i one koje su još zdravije - ali već pomalo zaboravljene.
Bosiljak - Foto: RTRS
BosiljakFoto: RTRS

Predstavljamo vam listu supernamirnica za koje vjerovatno nikada niste čuli, a mogle bi da budu nevjerovatno dobre za vaše zdravlje.

1. Amarant - ima izuzetno hranljivu vrijednost zbog visokog udjela bjelančevina, ugljenih hidrata, vitamina B1 i E i minerala. Za razliku od većine žitarica ne sadrži gluten.

2. Čaj Pu-erh - kineski specijalitet–raritet. Po mnogo čemu je unikatan, predstavlja posebnu grupaciju čaja. Izgledom i bojom šoljice nalik na oolong čaj, ima najviše kofeina od svih čajeva pa se odgovor na pitanje “Šta piti umjesto kafe?“ sam nameće – pu-erh čaj kao prirodna i zdrava zamjena za kafu.

3. Piskavica - tonik za probavu i lijek za dijabetes. To je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka koja datira još od doba starih Egipćana i Hipokrata. Može se svrstati u prirodna čuda antičkog doba, kada je bila izvanredno hvaljena i cijenjena. U liječenju i ishrani koristi se njeno sjeme, koje je neizbježan sastojak karija i drugih začinskih mješavina veoma popularnih u Indiji i na Srednjem Istoku.

4. Zlatne bobice - Zlatne inka bobice su suvo voće slično suvom grožđu. Inka bobice su slatkog ukusa koji se stapa s kiselim pa tako pruža cjelovitu, jedinstvenu i ugodnu harmoniju ukusa. Inka bobice podstiču metabolizam, a razlog leži u visokom nivou vitamina B12. Inka bobice su zato izvrstan prirodni izvor energije.

5. Aronia bobice - Aronija se naziva i namirnica budućnosti jer ima izuzetno veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih stvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da ima i antikancerogeno dejstvo jer u velikom procentu "ubija" maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija spriječava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i spriječavajući razvoj hroničnih bolesti.

6. Celer bjelaš - Celer bjelaš (rebraš) na cijeni je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka. Fantastičnog je ukusa i sirov. Za konzumaciju se koriste lisne peteljke i lišće.

7. Sveti bosiljak - Sveti bosiljak (lat. Ocimum sanctum), poznat i kao Tulsi, opravdano smatraju kraljem ljekovitog bilja. To je najpoznatija ljekovita biljka Indije, cijenjena hiljadama godina, ne samo zbog izuzetno lljkovitih vrijednosti već i zbog svog dejstva na um, tijelo i duh.

8. Hemp sjemenke - Sjemenke konoplje dobijene su mehaničkim odstranjivanjem vlaknaste ljuske na način koji omogućava maksimalno očuvanje nutrijenata. Prirodno sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline, u optimalno iskoristivoj srazmjeri (1:3), što ih čini odličnim izvorom nezasićenih masnih kiselina. Takođe, sadrže vitamin E i lecitin, antioksidanse itd.

9. Mungo pasulj - Mungo pasulj je veoma hranjiv. Odličan je izvor proteina i dijetalnih vlakana, a takođe sadrži vitamine A, C i E, i minerale fosfor, magnezijum, gvožđe i kalcijum. U 100g kuvanog mungo pasulja nalaze se 105kcal, 0,38g masti, 7,02g proteina, i 19,15g ugljenih hidrata i 7,6g vlakana. Klice mungo pasulja u 100g sadrže 30kcal, 0,18g masti, 3,04g proteina, te 5,94g ugljenih hidrata i 1,8g dijetalnih vlakana.

10. Nori alge - Najvažnija osobina alge nori je obilje vitamina A, čak 2-4 puta više nego što ga ima ista količina šargarepe. Nori alga ima i izuzetno visok sadržaj kvalitetnih bjelančevina (dva puta više iste količine goveđeg odreska). Nori alge su bogate vitaminima B i C, kalcijumom i gvožđem, niacin (vitamin B3), kao i vitamin B12 koji pomaže funkciju nervnog sistema i snižava nivo holesterola. Nori alga sadrži i ulja koja spriječavaju zakrečenja arterija i taurin (aminokiselinu koja smanjuje krvni pritisak). Nori pomaže i u liječenju bolesti beri-beri.

11. "Peppadew" papričice - "Peppadew" su južnoafričke papričice posebne slatko-pikantne arome koja ih čini jedinstvenom namirnicom poznatom širom svijeta. Peppadew papričice ne sadrže konzervanse, GMO, vještačke boje...