latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:52 | Autor: B92

Namirnice koje snižavaju krvni pritisak

Da biste izbjegli ovaj zdravstveni problem, treba jesti hranu s niskim procentom soli, a nutricionisti upozoravaju da se protiv visokog pritiska treba boriti i pomoću tri moćna minerala: kalcijuma, magnezijuma i kalijuma. Ovih sedam namirnica bogato je upravo tim nutrijentima.
Јogurt (Foto: Thomas Strosse/Flickr.com) -
Јogurt (Foto: Thomas Strosse/Flickr.com)

Bijeli pasulj

U pasulju se nalazi značajna količina kalcijuma, magnezijuma i kalijuma koja blagotvorno djeluje na krvni pritisak. Pasulj možete jesti u obliku variva, dodavati ga u supe, salate, ili pripremiti kao pire.

Јogurt

Ovaj mliječni proizvod odličan je izvor kalcijuma i drugih minerala koji pozitivno djeluju na ljudsko zdravlje. Јogurtom započnite dan, ali ga iskoristite i za pripremu niskokaloričnih preliva za salatu i jela od mesa.

Kivi

Osim što je bogat vitaminom C, kivi će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Najbolje je jesti ga svježeg, po mogućnosti u okviru voćnih salata.

Breskve

Breskve su mnogima omiljeno ljetnje osvježenje. Dobro je znati i da sadrže mnoštvo hranljivih vitamina i minerala, dobrih za ljudsko zdravlje. Najbolje bi bilo da ih jedete svježe ili od njih pripremite smutije.

Banane

S jednom srednje velikom bananom zadovoljićete 12 odsto dnevne potrebe za kalijumom. Ovo egzotično voće je i odličan saveznik u borbi protiv stresa. Najbolje od svega? Kada banana postane tamna i prezrela, ne morate da je bacate. Zamrznite je, i dobićete ledeni desert.

Kelj

Ovo lisnato povrće nazivaju superhranom jer ima mnogo vrijednih antioksidanata, a istovremeno vrlo malo kalorija. Mladi kelj najbolje je jesti kao salatu ili u barenom obliku.

Brokoli

Sto grama brokolija kuvanog na pari zadovoljiće 6 odsto dnevnih potreba za kalcijumom, 8 odsto za magnezijumom i 14 odsto za kalijumom. Ovo povrće bogato je i antioksidantima koji čuvaju zdravlje, pa ga svakako treba što češće uvrstiti u jelovnik.