latinica  ћирилица
05/09/2015 |  10:04 | Autor: klix.ba

Otrov brazilske ose ubija ćelije tumora

Otrov brazilske ose mogao bi se koristiti u borbi protiv karcinoma, vjeruju naučnici koji su otkrili da može ciljano da uništi ćelije raka.
Ilustracija (Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Prema laboratorijskom istraživanju toksin ubija ćelije raka pri čemu zdrave ćelije ostaju neoštećene, prenosi Bi-Bi-Si.

Tim s Brazilskog univerziteta kaže kako se eksperimentalni lijek veže uz ćelije tumora i izaziva gubitak ključnih molekula.

Istraživanje je u ranoj fazi i potrebna su dodatna ispitivanja kako bi se provjerilo da li je siguran za ljude.

Polybia paulista je posebno agresivna vrsta osa koje su endemske u jugoistočnom Brazilu i čiji ubodi nisu dobrodošli. Osa toksinom MP1 umrtvljuje žrtve ili se tako brani.

Ranija istraživanja na miševima pokazala su da otrov može ciljano da napadne i uništiti ćelije tumora.

Naučni tim predvođen DŽoom Rugierom Netom otkrio je mehanizam kojim otrov uništava ćelije. MP1 se veže za molekule masti koje su raspoređene po površini tumorskih ćelija umjesto u njima i stvara otvore kroz koje se gube molekuli koji su ključni za funkcioniranje ćelija. Kod zdravih ćelijha masni su molekuli unutar ćelija što znači da su otporne na napad toksina MP1.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Biophysical Journal".

Naučnik Pol Bils sa Lids univerziteta kaže kako bi liječenje karcinoma napadom na masne molekule na tumorskim ćelijama predstavljao potpuno novu vrstu liječenja tumora. On dodaje kako bi razvoj te metode liječenja omogućio njeno kombinovanje s drugima i tako ujedno i učinkovitije liječenje karcinoma.