latinica  ћирилица
05/09/2015 |  14:36 | Autor: Večernje novosti

Kako da prepoznate skrivene znakove stresa

Hronična napetost je loša, održava povišen nivo hormona što može da bude okidač za pojavu različitih oboljenja.
(Foto: Thinkstock) -
(Foto: Thinkstock)

Stres je, tvrde stručnjaci, vodeći faktor rizika za nastanak različitih bolesti, uključujući bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, dijabetesa tipa 2 i depresije. Ovo se dešava jer hronični stres održava povišeni nivo hormona. Istraživanja su pokazala da se neke osobe naviknu na ovo izmijenjeno stanje, pa više nisu ni svjesne da su pod stresom.

Najčešće na stres ukazuju simtpomi poput pojačanog znojenja, naglih promjena raspoloženja, poteškoća sa spavanjem. Kada problem postane hroničan javlja se i stalna napetost, potištenost, nemir, bezvoljnost, konfuzno ponašanje, osjećanje bespomoćnosti, čak i depresije.

Da bi ovakve osobe vratile osmijeh na lice potrebno je dosta energije i volje, nekada i stručna pomoć. Za početak, treba prepoznati neobične znake hroničnog stresa. Čim primjetite neke od njih, obavezno potražite savjet ljekara.

ČUDNI SNOVI

Noć je vrijeme kada se tijelo i um odmaraju, i kada su snovi pozitivni, ujutru se budite bolje raspoloženi nego prije odlaska u krevet. Međutim, kada ste pod stresom, veća je vjerovatnoća da ćete sanjati čudne i nelagodne snove, koji će vas još više iscrpiti.

ŽELjA ZA SLATKIŠIMA

Istraživanja su pokazala da stres povećava želju za slatkišima, a naučnici ovu pojavu objašnjavaju činjenicom da hormoni stresa negativno utiču na nivo šećera u krvi i mogu da dovedu do naglih promjena ovog parametra. Kada šećer naglo padne, povećava se želja za slatkišima.

MENSTRUALNI GRČEVI

Žene koje su pod hroničnim stresom imaju duplo veći rizik da tokom menstruacije osjete jače bolove i grčeve. Stručnjaci smatraju da je za to odgovorna hormonska neravnoteža.

BOLOVI U STOMAKU

Nervoza, napetost i stres mogu da isprovociraju bolove u stomaku i leđima, glavobolju, nesanicu. Utvrđeno je da osobe koje su pod hroničnim stresom čak tri puta češće pate od ovih tegoba.

GLAVOBOLjA

Kada se glavobolja javi tokom radnih dana, najčešće se to pripisuje umoru i stresu. Tokom slobodnih dana nivo hormona stresa počinje naglo da pada i ta nagla promjena osobama koje su pod hroničnim stresom može da bude okidač za iznenadnu glavobolju.

ISPUCALE USNE

Usne pucaju, naročito u uglovima, zbog nedostatka vitamina B, posebno vitamina B6. On je značajan za zdravlje nervnog sistema i za dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina iz hrane.

BOLOVI U VILICI

Hroničan stres često dovodi do škljocanja vilice i škripanja zubima. Razlog za to je što se tokom stresa više grče mišići lica, ali i zbog nedostatka vitamina B5.


KRVARENjE DESNI

Istraživanja su pokazala da hronično visok nivo hormona stresa može da oslabi imuni sistem koji zatim manje efikasno brani desni od bakterija. Osjetljive desni ukazuju na manjak vitamina C koji, između ostalog, pomaže u proizvodnji antistresnog hormona interferona.

FLEKE NA NOKTIMA

Bijele fleke na noktima često se povezuju sa nedostatkom kalcijuma, ali one mogu da budu indikator i niske količine cinka u organizmu. On je važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su najvažniji insulin i polni hormoni.

ZATVOR PA PROLIV

Smanjivanje tvrde i tečne stolice nastaje zbog manjka magnezijuma, značajnog minerala koji se više troši kada smo pod stresom i kada jedemo šećer. Opuštanje mišića i mozga, ali i mišića probavnog sistema nakon stresa umnogome zavisi od količine magnezijuma.