latinica  ћирилица
08/09/2015 |  19:51 | Autor: Nezavisne

Osijek: Pronađeno leglo tigrastog komarca

Leglo azijskog tigrastog komarca pronađeno je u Osijeku i preduzete su sve radnje koje se odnose na dezinsekciju koja će uslijediti.

Leglo tigrastog komarca u osječkom prigradskom naselju Brijest, neposredno uz centralno groblje, pronašao je tim entomologa Odjeljenja za biologiju Univerziteta u Osijeku.

Na ovom odjeljenju navodi da je najvažnije brzo reagovati i provesti pravovremene akcije suzbijanja ove vrste komaraca vrste na području gdje je otkriven.

"Prvi korak je sanacija legala i redukcija odraslih jedinki tigrastog komarca iz okoline", kažu na Odjeljenju za biologiju.

Oni su pozvali građane da budu odgovorni i da okolinu održavaju čistom jer tako mogu doprinijeti sprečavanju širenja tigrastog komarca, prenose hrvatski mediji.

Riječ je o prenosiocu zaraznih bolesti koje u nekim slučajevima mogu biti i opasne po život, ali stručnjaci ističu da nema mjesta panici.

Porijeklom mu je u jugoistočnoj Aziji, a na evropski kontinent najčešće dođe transportom jaja u polovnim automobilskim gumama.

Dalje širenje pripisuje se njegovim izuzetno prilagodljivim karakteristikama sa sposobnošću prezimljavanja i na temperaturi do minus deset stepeni Celzijusovih.